Електрическите тротинетки ще могат да се движат по изградените велоалеи,

...
Електрическите тротинетки ще могат да се движат по изградените велоалеи,
Коментари Харесай

Нови промени, свързани с тротинетките

Електрическите тротинетки ще могат да се движат по построените велоалеи, а в случай че няма такива – допустимо най-вдясно на пътното платно, осведоми "Дарик ".

Максималната скорост, с която ще могат да се карат е 25 км/ч. Това одобриха депутатите на първо четене в Закона за автомобилните транспорти, с който се вършат и ремонти в Закона за придвижване по пътищата.

Заради все по-голямата известност, която набират електрическите тротинетки, законодателят задава ясни регламенти за потреблението им и им дава легална формулировка - самостоятелно електрическо транспортно средство.

Водачите на тротинетки обаче няма да могат да се движат по улици I клас, на които оптимално позволената скорост е над 50 km/ч., както и по бус лентите и тротоарите.

Също по този начин на тротинетката няма право да се вози повече от един човек, както и няколко водачи да карат паралелно един до различен.

Минималната възраст на водачите на тротинетки е 14 години, само че те ще имат право да карат единствено по велоалеи. За тези над 16 година ще е разрешено да карат и по улици, по които оптималната скорост е до 50 км/ч.

Водачът електрическото транспортно средство би трябвало да има светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото през тъмните часове, да кара с включени светлини, да употребява каска, в случай че е на възраст до осемнадесет години.

С измененията в Закона за автомобилните транспорти се регламентират и транспортите с атракционна цел, както и транспортите на развалени пътни транспортни средства, така наречен „ Пътна помощ “.

Също по този начин отпада и условието за предпазни колани за моторни транспортни средства от категории М2 и М3, клас А и клас I, както и от категории М2 и М3, клас В и клас II, с които се прави профилиран транспорт и транспорт на пасажери по постоянни автобусни линии. Тази мярка касае случаите, когато транспортът е с еднопосочна дължина на маршрута до 30 км. Изключение ще вършат профилираните транспорти на деца или възпитаници.

Намалява се и административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова активност. Създава обединен обществен таксиметров указател.

С текстовете се основават условия за ограничение на опциите за осъществяване на нерегламентирани транспорти и повишение качеството на осъществяваната контролна и административнонаказателна активност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР