Електрическите превозни средства с батерии стават все по-популярни в Европа.

...
Електрическите превозни средства с батерии стават все по-популярни в Европа.
Коментари Харесай

Най-лесно е да имаш електромобил в Нидерландия. 12 страни от ЕС са далеч назад

Електрическите транспортни средства с акумулатори стават все по-популярни в Европа. През 2022 година колите на акумулатори в Европейски Съюз са се нараснали с 58% по отношение на 2021 година - от 1,9 млн. на 3,1 млн.

Между 2019 година и 2022 година този брой се е покачил с повече от 400 % .

Това е извънредно значима стъпка в региона на енергетиката и прехода към нулево чисто ползване, защото въздействието върху изменението на климата е изключително очевидно с рисковите температурни промени през последните години.

Въпреки че електрическите пътнически коли и други електрически транспортни средства ще бъдат от основно значение за декарбонизацията на транспортния бранш, е нужна по-широка инфраструктура за зареждане, с цел да се насърчи разпространяването им.

" Достъпът до зареждане е сериозен проблем ", се акцентира в отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) , оповестен през юни.

Една трета от интервюираните в шест европейски страни - Франция, Обединеното кралство, Швейцария, Белгия, Швеция и Нидерландия - оповестяват, че в радиус от 3 км от домовете им няма станции за зареждане на електрически коли, съгласно изследването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2022 г. 

Данните варират от 22% в Нидерландия до 43% във Франция, следвана компактно от Белгия (42%).

От друга страна, 24% от интервюираните в тези европейски страни са декларирали, че не знаят дали наоколо до домовете им има станции за зареждане или не.

Една четвърт от тях оповестяват, че има станции за зареждане вкъщи, на работното място или на паркинги, а други 18 % имат станции за зареждане на електрически автомобили наоколо от 3 км.

Обществената инфраструктура за зареждане е от значително значение за увеличение на разпространяването на електрическите автомобили. По данни на ChargeUp Europe през последните години основаването на подобаваща инфраструктура за зареждане се е ускорило доста.

През 2022 година броят на публичните станции за зареждане в Европейски Съюз се е нараснал с 48% спрямо 2021 година - от 320 000 на 475 000.  

Публичната инфраструктура за зареждане е друга в обособените европейски страни, като отличник в класацията е Нидерландия.

През 2022 година там е имало 577 станции за зареждане на електрически автомобили на 100 000 поданици, следвана от Люксембург (308), Австрия (208) и Швеция (228), съгласно ChargeUp Europe.

Дания (200), Белгия (172) и Франция (107) също оповестяват за повече обособени места за зареждане от междинното за Европейски Съюз (106 на 100 000 жители).

В Германия, една от страните, които непрекъснато усилват вложенията си в този бранш, е имало 99, а в други дванадесет страни от Европейски Съюз има по-малко от 40 точки за зареждане на 100 000 поданици.

С други думи: 24% от всички публични места за зареждане в Европейски Съюз се намират в Нидерландия .

Подобряването на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили наподобява предпочитана цел за Европейски Съюз. Редица страни регистрират нарастване на построени уреди: такива са да вземем за пример Испания (от 5 900 на 34 380 нови точки за зареждане) и Франция (повече от 50 000 нови уреди за 2022 г.) 

ChargeUp Europe демонстрира, че достъпът до комфортно и налично зареждане на работното място може да бъде изключително значим за насърчаването на повече хора да станат водачи на електрически транспортни средства.

Тъй като колите постоянно са паркирани на работното място за дълги интервали от време денем, работните места са идеални места за интелигентно зареждане, както и за възползване от по-евтини цени за електрическа енергия и така нататък

Според отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по-ясното информиране за към този момент съществуваща инфраструктура, както и за плануваните в бъдеще разработки и периодите за тяхното осъществяване, може да способства за повишение на публичната информираност и да помогне на семействата да обмислят бъдещи покупки на електрически автомобили.

Делът на продадените електрически леки коли е значим индикатор, посредством който разбираме какъв е напредъкът на страните към нулеви излъчвания.

По данни на ACEA (Асоциация на европейските производители на автомобили) през 2022 година в Европейски Съюз 12,1 % от всички новорегистрирани леки коли са били напълно електрически .

Норвегия се отличава с дял на напълно електрическите коли измежду всички новорегистрирани коли, който е 4 от 5 (79%). Но другите скандинавски страни също не отстъпват и се оправят изключително добре с отхвърли от сила от изкопаеми горива: Норвегия е следвана от прилежаща Швеция (33%), а по-късно от Исландия (31%), Нидерландия (24%), Дания (21%) и Финландия (18%).
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР