Електрическите автомобили Porsche ще са с пробег от 1300 км

...
Електрическите автомобили Porsche ще са с пробег от 1300 км
Коментари Харесай

Ето как новите електрически Поршета ще решат проблема с пробега и времето за зареждане

Електрическите коли Porsche ще са с пробег от 1300 км и време за зареждане от 15 минути.

Инженерите по технологиите за акумулатори на Porsche предвиждат, че в средносрочен проект технологиите за акумулатори ще се усъвършенстват дотам, че не след дълго електрическите автомобили с пробег от 1300 км и време за зареждане под 15 минути ще станат действителност.

Както е оповестено в началото в списанието Porsche Engineering Magazine, експертите от Porsche Engineering описаха за актуалните и идващите генерации технологии за акумулатори и за това накъде може да се насочат EV като Taycan и Macan EV в бъдещите генерации.

Инженерите на Porsche изясняват за какво сега литият е златният стандарт за технологиите на батериите и неговите дефекти, изключително от позиция на сигурността. 

Едно от забавните наблюдения е оптимизацията на анода, по-конкретно потреблението на силиций вместо графит, каквато е сегашната норма. Според доктор Фалко Шапахер, търговски и механически шеф на Изследователския център за акумулатори MEET към Университета в Мюнстер, силициевите аноди могат да усилят потенциала на батерията десетократно и да разрешат време за зареждане под 15 минути.

Проблемът е, че силицият може да се разшири с до 300%, когато всмуква литий, което може да повреди електродите и да понижи живота на батерията.

Но огромният пробив ще пристигна от твърдотелните акумулатори. Чрез потреблението на твърда електролитна матрица вместо течен електролит, ситуиран в сепаратор, тези акумулатори ще бъдат освен по-леки, само че и по-компактни. Липсата на течност ще ги направи по-стабилни и по-малко рискови за пожар.


„ Планът за твърдите кафези е класическият сепаратор да бъде напълно сменен с тъничък пласт от твърди електролити “, изяснява доктор Стефани Еделберг, инженер-специалист по акумулаторни кафези в Porsche Engineering. „ Тогава твърдият електролит е по едно и също време електролит и сепаратор в едно. “

Съобщава се, че тази технология ще усили енергийната компактност с до 50% и ще докара до доста по-кратко време за зареждане.

Според Шапахер батериите на литиева основа в твърдо положение (SSB) се преглеждат като „ сериозна опция на литиево-йонните акумулатори “.

Въпреки че доста марки изследват SSB и BMW се надява да тества прототипи по-късно тази година, към момента няма финален отговор по кое време те могат да станат жизнеспособни. Въпреки това Porsche към момента вижда, че технологиите за акумулатори скоро ще се подобрят бързо.

„ В средносрочен проект можем да чакаме, че комбинацията от нова анодна химия и плътна опаковка на клетките ще разреши пробег на автомобила от 1300 км “, споделя проф. доктор Максимилиан Фихтнер, шеф на Института Хелмхолц в Улм (HIU) и началник на изследователското звено „ Системи за предпазване на сила “ в Технологичния институт в Карлсруе (KIT).

Шапахер не се ангажира с точна цифра, само че планува, че може да се чака 30-50% нарастване на пробега. Той също по този начин планува увеличение на скоростта на бързо зареждане, както и други.

Маркус Граф, основен действен шеф на Cellforce Group, споделя: „ При днешния Taycan беше реализирано време за зареждане от 22 минути при зареждане от 5% до 80%. Със силиций като аноден материал в средносрочен проект могат да бъдат реализирани стойности под 15 минути, а в дълготраен проект – доста по-ниски. “

За задачата обаче ще са нужни нови зарядни устройства, такива с интензивно изстудяване, които да разрешават надеждна проводимост на силата сред зарядната станция и автомобила, изключително с цел да е допустимо зареждане със скорост над 500 kW. Това може да стане с кабели за зареждане с течно изстудяване – технология, която Tesla уточни, че ще се появи в нейната мрежа Supercharger.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР