Елегантно, прецизно и чисто - това са три от характеристиките

...
Елегантно, прецизно и чисто - това са три от характеристиките
Коментари Харесай

100 години традиция и опит в една изключителна бутилка

Елегантно, точно и чисто - това са три от характерностите на виновността от италианския град Гави, прочут като родината на сорта грозде кортезе.
 Паскал Жоливе - индивидът, който направи виновността от совиньон блан още веднъж секси
Човекът, който направи виновността от совиньон блан още веднъж секси

Вино от сърцето на природата

Днес своята международна известност и популярност виновността от Гави дължат на напъните на едно доста особено семейство - семейството Солдати, които още от 1919 година се подреждат измежду пионерите във винопроизводството.

Тяхна е избата La Scolca (Ла Сколка), която през днешния ден е измежду най-хубавите и исторически най-значими италиански мазета за бели виновност. Тя е и най-важната в региона, тъй като му печели опцията локалната продукция да носи название за следен и обезпечен генезис (DOCG).
 Снимка 484807

С доста възторг и сила, през днешния ден Киара Солдати - пето потомство Солдати, продължава да развива най-старата маза на Гави. Нейната цел е да резервира фамилните полезности и обичаи, като в същото време вкара най-модерни технологии и нововъведения в стогодишната маза.
 Киара Солдати

Киара Солдати

През 1919 година Джорджо Солдати засажда белия вид кортезе в регион, където по това време се отглеждат най-вече червени сортове. Така се ражда една легенда освен за Гави и Пиемонт, само че и за цяла Италия.

Днес Gavi dei Gavi е записана комерсиална марка на семейство Солдати. Избата La Scolca има 50 хектара лични лозя, всичките ситуирани в най-хубавите региони на Роверето ди Гави. А за близо един век старания на семейство Солдати, Гави се легитимира като характерен регион за бели виновност - Gavi dei Gavi D.O.C.G.
 Снимка 484805

Районът на Гави е доста подобен с този на Шабли - най-много поради варовиковите, богати на фосили, почви и поради хладния климат. Заради това има и идеални условия за развъждане на бели сортове.

Сортът кортезе дава виновност със мощно наличие, а за региона Роверето ди Гави се приказва като за аналогична с Гран Крю от Шабли. Сходни по темперамент с огромните бели виновност от Бургундия са и тези на La Scolca - плътни, минерални с огромен капацитет.
 Снимка 484801

Белите виновност на La Scolca от Гави са синоним на изисканост и финес. Едно от тях - влиятелното Gavi dei Gavi Etichetta Nera, се получава посредством цялостното съблюдаване на законите на природата, на старите обичайни техники и при деликатен асортимент на лозята, които (единствени в района) могат да доближат възраст над 70 години. Затова и Gavi dei Gavi Etichetta Nera не е просто вино с черен етикет, чийто капацитет за отлежаване е над 30 години. То е и препоръка за всички виновност от Гави.
 Снимка 484802

Etichetta Nera се създава напълно от грозде от сорта кортезе. Технологията му изисква развой на изстудяване и мацерация при следена температура, а виното отлежава върху утайките до бутилирането. Използват се единствено естествени дрожди и не се прибавят сулфити.
 Пет неповторими виновност от Италия и Франция
Пет неповторими виновност от Италия и Франция

Изборът на винения специалист Костадин Мицин

Това вино омайва всеки, който го пробва, и е в положение да се съпостави с внимателен парфюм със мощен темперамент и страхотна характерност. Сложните аромати на кремък и сладостен бадем са в положение да се развият във времето - живо, интензивно, хармонично, уравновесено и свежо.

Още за виновността от портфилиото на BNK Wines може да видите тук.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР