Елагабал или Хелиогабал, роден като Варий Авита Басиан, е римски

...
Елагабал или Хелиогабал, роден като Варий Авита Басиан, е римски
Коментари Харесай

Музей обяви римски император за трансджендър

Елагабал или Хелиогабал, роден като Варий Авита Басиан, е римски император от династията на Северите, който се отъждествява с едноименното сирийско или финикийско провидение Елагабал.

 

Той умира на 18-годишна възраст и се счита за първия трансджендър. Римският император е имал 5 брака, като последният е бил с колесничар.

Историческите обстоятелства сочат, че императорът е бил мъж, само че неотдавна английски музей намира документ, в който написа, че Елагабал не е желал да се обръщат към него с " Господар ", а с " Господарка ".

 

Хелиогабал е забавна фигура в римската история, считан е за един от най-ексцентричните римски императори. Известно е, че се е женил и за мъже, и за дами по разнообразни мотиви. Като доказателство за транссексуалността на императора музеят показва изказвания, завещани от историка Дион, който е живял по време на ръководството на Хелиогабал и е написал книга за историята на Рим. Те също по този начин се базират на текстове, които свидетелстват, че Елагабал е питал дали " хирургическа интервенция може да го направи жена ". Подобно на обичаното си провидение Елагабал, с което се отъждествявал, императорът поискал да смени пола си, обещавайки да подари половината империя на оня доктор, който успее да му помогне (поради това в летописа на византийския хронист и теолог Зонара е наименуван " Двуутробния " ).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР