Ел Шафи Елшейх, терористът от ДАЕШ/ИДИЛ, който е бил част

...
Ел Шафи Елшейх, терористът от ДАЕШ/ИДИЛ, който е бил част
Коментари Харесай

Сурови присъди за обезглавяването на американци в Ирак

Ел Шафи Елшейх, терористът от ДАЕШ/ИДИЛ, който е бил част от група, известна като " Бийтълс ", беше наказан в петък от американски съд на осем поредни доживотни присъди за изтезаване и ликвидиране на четирима американски жители.

" С днешната присъда най-сетне получихме малко правдивост ", съобщи Даян Фоули, майка на Джеймс Фоули, една от жертвите на " Бийтълс ", на конференция след произнасянето на присъдата.

" Мисля, че има облекчение, знаете, това беше много тежко тестване, което в действителност е изтощително ", продължи тя.

Другите три жертви бяха Стивън Сотлоф, Питър Касиг и Кайла Мюлер.

Тримата американци - Фоули, Сотлоф и Касиг - бяха обезглавени, до момента в който бяха в плен, а терористичната формация пусна пропагандни видеозаписи с изтезанията им в интернет, което сложи началото на трескаво търсене на самоличността на групата маскирани мъже, които бяха наречени " Бийтълс "  заради английския им акцент.

Елшейх - роден в Обединеното кралство, само че лишен от поданство там, откакто е разпознат - е наименуван " Ринго ".

" Днес се навършват осем години от ужасното обезглавяване на сина ни Джим от ИДИЛ ", съобщи майката на Фоули. " Но през днешния ден си спомняме за четирима изключителни млади американци. "

Мюлер е изнасилена неведнъж от някогашния водач на ДАЕШ/ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади преди гибелта си.

" Това е дребна част от справедливостта, която ще ни помогне да се излекуваме малко, само че не мисля, че в миналото ще има затваряне ", сподели бащата на Кайла Карл Мюлер.

През април федерален арбитър осъди Елшейх на доживотна присъда за всяко от осемте обвинявания, по които беше приет за отговорен.

Смъртната присъда беше отстранена като част от договорката, която Съединени американски щати подписаха с Обединеното кралство, с цел да може делото да се гледа в Съединени американски щати.

Оцелелите заложници свидетелстват по време на процеса, че " Бийтълс " пренаписвали песента на " Ийгълс " " Хотел Калифорния " като " Хотел Осама " и ги карали да пеят припева: " Никога няма да си тръгнеш ".

Повече от 20 заложници бяха взети в плен от 2012 до 2015 година, когато ДАЕШ/ИДИЛ контролираше огромни територии в Ирак и Сирия.

" Тези смели американци видяха страданията на сирийския народ и взеха решение да оказват помощ, било то като дават филантропична помощ или като опишат на света за трагичната сирийска рецесия ", сподели Фоли. " Те са оставили завещание от дълбока морална храброст ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР