ЕЛ ПАСО, Тексас – Едва когато Алма Завала беше на

...
ЕЛ ПАСО, Тексас – Едва когато Алма Завала беше на
Коментари Харесай

Тръмп каза, че граничната стена не може да се прекатери. Но болниците са пълни с такива, които са опитали.

ЕЛ ПАСО, Тексас – Едва когато Алма Завала беше на върха на 30-футовата стоманена гранична ограда, тя осъзна какъв брой надалеч трябваше да падне.

„ Прегърнах стената “, сподели тя. „ Ръцете ми кървяха от грапавите ръбове. Водачът крещеше „ Пусни! Пусни! “ Паднах и почувствах по какъв начин костите ми се счупиха. "

Завала, млада майка от Мексико, лежеше на легло в подслон в Ел Пасо в сряда в стая с четирима други мигранти, оживели след ужасяващи рухвания от преграда съвсем три етажа. Сред тях те са претърпели осем интервенции през последния месец. Десният крайник на Завала беше закрепен с външен фиксатор, наподобяващ скеле.

Появилите се данни за публичното здраве удостоверяват това, което подозират травматологичните хирурзи в граничните окръжни лечебни заведения, откогато държавното управление на Съединени американски щати стартира да покачва височината на югозападната гранична стена, с цел да забави миграцията: 30-футовата ограда предизвиква повече пострадвания и е доста по-смъртоносна от всяка преграда преди нея.

Лекарите споделят, че паданията и смъртните случаи са рецесия на публичното здраве за граничните общности във време, когато администрацията на Байдън и щата Тексас, влагат в нова гранична ограда на фона на рекордни арести на мигранти.

Окръжните лечебни заведения в Ел Пасо и Сан Диего одобряват пациенти с контузия, обвързвана с рухване на граничната стена, по един дневно в 2023 година, съгласно техните основни травматологични хирурзи. Нараняванията варират от комплицирани счупвания на долни крака, в това число счупени глезени, кости на стъпалото и краката, до изменящи живота пострадвания на гръбначния дирек и черепа.

Паданията на гранична стена водят до „ смъртност, която е по-висока от Коронавирус в общото население, “ сподели доктор Сюзън Маклийн, медицински шеф на хирургичното поделение за интензивно лекуване в Университетския медицински център в Ел Пасо. „ И това е нещо, което се случва нагоре и надолу по границата. “

Администрацията на Байдън през октомври разгласи, че ще анулира повече от две дузини закони за запазване на околната среда, с цел да построи 20 благи нова гранична ограда в Южен Тексас тази година, нарушавайки обещанието от президентската акция да спре построяването на нови бариери. Оградата, препоръчана за окръг Стар, е разказана като по-къса и „ преносима “.

Но Министерството на вътрешната сигурност към този момент заменя 18-футова ограда с 30-футовата версия покрай Сан Диего. DHS не отговори незабавно на настояванията на USA TODAY за коментар по отношение на това дали организацията взема поради резултатите за публичното здраве, когато проектира стила или височината на граничните бариери.

В изказване по-рано тази година по отношение на увеличението на мигрантите смъртни случаи на границата, митническата и гранична отбрана сподели: „ Нелегалното прекосяване на границата е по своята същина рисково. CBP приканва мигрантите да търсят законни пътища към Съединените щати и да не оставят живота си в ръцете на контрабандисти на хора, чийто приоритет е облагата. “

Тексас също е подготвен да разшири ограниченията си за сигурност на границите. В допълнение към преградите от тел и шамандури в Рио Гранде, построени в границите на интервенцията Lone Star на губернатора Грег Абът, Тексаската къща предходната седмица утвърди предложение на Сената за 1,54 милиарда $ за финансиране на построяването на 50 спомагателни благи гранична ограда.

„ Тексас ще продължи да употребява всеки инструмент и тактика за въздържане и отбиване на противозаконните пресичания сред входните пристанища, защото политиката на рисковите отворени граници на президента Байдън предизвиква мигрантите от над 150 страни да влизат нелегално в страната “, сподели представителят на Abbott Андрю Махалерис в изпратен по имейл отговор на въпроси по отношение на смъртните случаи на мигранти.

„ Тази стена не може да се изкачи “

Когато DHS стартира построяването на 30-футова ограда в Южна Калифорния през 2019 година, тогавашният президент Доналд Тръмп разказа бариерата като непроходима: „ Тази стена не може да се изкачи “, сподели той по време на обиколка в Отай Меса.

Служителите на граничния патрул рядко са толкоз деликатни. CBP избира да употребява езика „ гранична бариерна система “ в връзките на организацията, с цел да се отнася до огради, осветяване, камери, технологии и пътища – детайли, които сътрудниците на граничния патрул споделят постепенно, само че не стопират, мигрантите да пресичат границата нелегално и да се пробват да избягат арест.

Ранените дами в приюта, всяка със мощно строшен крайник, гален или крайник, се изкачиха по 30-футовата ограда по същия метод: употребявайки спонтанни въжени стълби от плетено въже и пластмасова тръба, типа, желан от контрабандистите в региона на Ел Пасо.

Те споделиха, че не са осъзнавали, че ще бъдат принудени да се катерят по стената; или че е било толкоз високо, или че няма да има път надолу от страната на Съединени американски щати. Те също не имаха вяра, че дават отговор на изискванията за виза и в никакъв случай не обмисляха да се показват на входно пристанище.

Веднъж там, в ръцете на рискови трафиканти, нямаше връщане обратно.

„ Те не се отнасят с теб като с кралица “, сподели Завала. „ Трябва да се катериш. “

Тя си намерения за дребния си наследник, за деликатното му здраве и парите, от които се нуждаеше, с цел да заплаща за честите му медицински грижи. Тя го пусна и се приземи с лице надолу, кракът й се изви неестествено. Тя сподели, че първоначално единствено се е почувствала студена и е почнала да пълзи на север на четири крайници.

Травма от рухване на гранична стена

От 2000 година до 2019 година – когато стартира строителството на 30-футовата ограда в Калифорния – Университетският медицински център в Ел Пасо записва един смъртен случай от рухване на гранична стена, сподели Маклийн.

Само предходната година в UMC девет пациенти са умряли след рухване на гранична стена. Други 326 души са били лекувани за пострадвания за смъртност от 2,8%, сподели тя.

Медицинският център на Калифорнийския университет в Сан Диего е документирал сходен % на контузии, свързани с рухване на границата: 345 пациенти тази година, януари до октомври, сподели доктор Джей Дусет, шеф на травматологията. Човешките и финансови разноски не престават да порастват, сподели той.

„ Октомври беше най-лошият месец, който сме виждали: 70 огромни жертви на контузии “, сподели той. „ Това са повече от две дневно. “

Няма обстоен брой на пострадванията, свързани с рухване на гранична стена, сподели Дусет.

Травматологични хирурзи – изключително в ръководените от университети лечебни заведения в окръзите по границата сред Съединени американски щати и Мексико – събират данни без значение, с цел да схванат по-добре проблем с публичното здраве, който съгласно тях надвива над политиката.

Увеличаването на контузиите, свързани с рухване на гранична стена, се е нараснало в Сан Диего и Ел Пасо след 2020 година съвпадащо с разширението на по-високата 30-футова ограда и скока на миграцията. Срещите с мигранти на граничния патрул скочиха от 400 000 през фискалната 2020 година по време на пандемията до повече от 2,4 милиона през фискалната 2023 година

„ Забелязахме, започвайки тъкмо към 2020 година, че числата са се нараснали “, сподели Маклийн.

>

„ Това се квалифицира като проблем за публичното здраве “, сподели тя. „ Това е огромна популация и това е предотвратим проблем със съществени последици. “

Маклийн и лекарите от незабавното поделение са създали някои най-хубави практики, сподели тя, в това число постоянно назначение на компютърна томография на гръбначния дирек, защото мигрантите постоянно имат гръбначен дирек пострадвания, за които може още да не знаят.

Височината на стената може да бъде смъртоносна. Вики Гаубека, асоцииран шеф на американската имиграционна и гранична политика за Human Rights Watch, твърди, че това е замислено.

„ Обосновката е, че на 30 фута тялото ви естествено изпитва световъртеж и това улеснява рухването стената ", сподели тя. „ Говорим за еквивалента на триетажна постройка. Почти наподобява съзнателно, че са я построили толкоз високо. “

Много мигранти идват на границата в неприятно положение след тежки пътувания по суша и техните здравето усложнява пътя им към излекуване, сподели Дусет.

„ Процентът им на зараза е по-висок и имунитетът им е слаб “, сподели той. „ Те остават в болничното заведение доста по-дълго; интервенциите им са по-трудни. Дългосрочното им изцеление е под подозрение. Те не се връщат на прегледи в клиниката. Те не получават рехабилитация; постоянно би трябвало да извадят личните си скоби. "

Всичко това значи, че локалните поданици също чакат по-дълго за грижи, сподели той.

Няма задоволително ортопедични хирурзи в болничното заведение, с цел да отговори на повишената потребност в Сан Диего. Пациентите с фрактури на гръбначния дирек, без значение дали локални поданици или мигранти, чакат до пет дни за интервенция в този момент вместо 2,5 дни преди 2019 година, сподели той.

„ Когато стената беше издигната, бяха направени мнения, че стената не можеше да се катери ", сподели Дусет. „ Никой не е планувал броя на пострадванията, които ще се случат. Броят на пострадванията наподобява се усилва без значение от администрацията. “

„ Ако се борите за живота си “

Завала може да прекара седмици в приюта, до момента в който чака да се излекува.

Болката в долната й част на крайници пулсира и стига до бедрото, сподели тя. Предстои й втора интервенция. Но тя сподели, че знае, че е късметлийка: другите мъже от нейната група останаха с нея в пустинята, до момента в който сътрудниците на граничния патрул не ги откриха и я качиха в кола за спешна помощ.

Защитник на имигрантите Кристъл Сандовал, шеф на трансграничните тактики в Las Americas Immigrant Advocacy Center в Ел Пасо, е работил със стотици мигранти и бежанци на границата сред Ел Пасо и Хуарес и ги е видял да се сблъскват даже с най-опасните трудности – без значение от следствията.

„ The стената несъмнено не е спънка, " сподели тя.

" Ако се борите за живота си, в случай че се борите да не умрете от апетит, за бъдещето на вашите деца и вашето семейство, аз не не мисля, че стена или нещо друго ще ви спре ", сподели тя. „ Все едно да кажеш, че ще забравиш вярата. “

Тази публикация в началото се появи в USA TODAY: Мигранти, падащи от „ неизкачимата “ стена на южната граница, пълнят лечебни заведения

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР