Ел Маестро е призван да върне шампионската титла в музея

...
Ел Маестро е призван да върне шампионската титла в музея
Коментари Харесай

Ел Маестро – новият треньор на “Армията”


Ел Маестро е предназначен да върне шампионската купа в музея на ЦСКА!

Клубът се спря на едвам 35-годишен експерт, който на всички места съпоставят с вундеркинд. Нестор Йестич е родом от Белград, само че действително е гражданин на света. След като през предишния сезон стана първенец на Словакия със „ Спартак “ (Търнава), в този момент подписа двегодишен контракт с ЦСКА.

Само на 15 години Нестор взема решение, че ще бъде треньор по футбол. Първата му работа е в „ Уест Хем “. Назначен е като механически треньор. Йестич хвана окото на скаутите на „ чуковете “ поради работата с децата на отбор от предградията на Лондон. Брат му Никон също е бил именуван вундеркинд. Така двамата вземат решение да сменят фамилното си име през 2002 година и към този момент по паспорт са Ел Маестро.



Тогава цялото семейство се мести във Виена. Но месец по-късно Нестор е поканен от „ Ювентус “, където работи под контрола на Марчело Липи. Две години продължава службата му като механически треньор в „ Старата госпожа “, преди да се завърне във Виена. Първото му австрийско начинание е като ментор на юношите на гранда „ Аустрия “.

Заедно с брат си Ел Маестро отива във „ Валенсия “ през 2004 година, а от 2006-а е помощник-треньор на втория отбор – „ Валенсия Местая “, където предишния сезон работи и Любо Пенев.

Качествата на младия гений хванаха окото на „ Шалке “. Първоначално той е показан с истинската си фамилия Йевтич, тъй като германците не можели да схванат по какъв начин по този начин ще се споделя Ел Маестро. Журналисти и почитатели не спирали да задават въпроса: „ Как по този начин помощник на Мирко Сломка ще е 23-годишен човек? От къде е той? “

На 13 април 2008 година „ Шалке “ уволни целия щаб поради слаби резултати. След два сезона Сломка взе Ел Маестро със себе си в „ Хановер “ Освен като помощник етническият сърбин бе и механически треньор. Тандемът се реалокира в „ Хамбургер “ през 2014 година.

И през днешния ден Ел Маестро има картотека в в седмодивизионния „ Блау Вайс “ (Холабрунд) от Австрия. На 1 юни 2014 година изиграва единствения мач в кариерата си там – загуба с 3:5 от „ Райфайзен Енцерсфелд “.

Австрия се трансформира в една от обичаните страни за Нестор. Така при започване на сезон 2016/2017 той е поканен от Торстен Финк за асистент в „ Аустрия “ (Виена). След единствено два месеца работа клубът удължава контракта му с още една година. Само че Ел Маестро към този момент е същински Маестро и не върви да работи единствено като помощник. Така се стига и до най-гръмкото достижение в кариерата му. Словашкият „ Спартак “ (Търнава) предложения Нестор за треньор, а брат му – за помощник. Още в първия сезон за първи път стана първенец на страната.

Семейството на Ел Маестро продължава да живее във Виена. Това е и една от аргументите прекомерно елементарно да се разбере със „ Спартак “. Търнава е на час и половина път с кола от австрийската столица. Сега статутът няма да се промени – има по няколко полета сред София и Виена на ден, които ще лишават същото време.

Заради работата му в края на предходната година Ел Маестро получи предложение да поеме „ Щурм “ (Грац). Но реши, че би трябвало първо да извърши задачата си. „ Титла със „ Спартак “ е равносилна на купа с „ Шалке “, възкликна треньорът след триумфа. Факт – отборът от Търнава е на пето място по бюджет в словашката лига. Далеч зад грандове като „ Слован “ (Братислава) и „ Кошице “.

Цел №1 – да завоюва Шампионската лига

Титла в Шампионската лига – това е детската фантазия и настояща цел на Нестор Ел Маестро. В доста изявленията сърбинът с британски паспорт твърди, че скоро ще проработи в една от огромните европейски лиги. А предпочитание, само че освен на сън, е да стъпи на европейски връх. За първи път го споделя обществено, когато е на 25 години.

ЦСКА явно би трябвало да е още един трамплин за Ел Маестро по пътя към славата. Никъде с изключение на във Виена той не има парцел. Сега направи лек завой в пътя, който чертае още от 8-годишно дете – новият му тим не е от страна, където се приказва немски. Но пък ще му помогне родният сръбски. Нестор е полиглот в същинския смисъл на думата – приказва свободно британски, немски и испански. С други думи – няма да има езикова преграда на „ Българска войска “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР