Екзопланета е домакин на странни, пясъчни облаци високо в атмосферата

...
Екзопланета е домакин на странни, пясъчни облаци високо в атмосферата
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб разкрива пясъчна изненада на далечна планета

Екзопланета е хазаин на странни, пясъчни облаци високо в атмосферата си, разкрива ново изследване.

Докато (JWST или Webb) може да прекарат доста от времето си, наблюдавайки най-отдалечените краища на ранната галактика, когато галактиките едвам започваха да се образуват, също по този начин прекарва доста от времето си, фокусирано върху обекти, доста по-близо до дома – като атмосферата в нашия космически комшия.

Екип от европейски астрономи употребява наблюдения от JWST, с цел да детайлизира атмосферния състав на близката „ пухкава “ екзопланета, наречена WASP-107b. Изследователите откриха водна пара, серен диоксид и даже облаци от силикатен пясък, обитаващи динамичната атмосфера на екзопланетата. Новото проучване може също по този начин да има последствия за разбирането ни за химията на далечните планети.

Свързани:

Екзопланетата е една от известните планети с най-ниска компактност на астрономите, от време на време се оприличава на.. Планетата е почти със същия размер като Юпитер, само че с едвам 12% от масата му. WASP-107b се намира на почти 200 светлинни години от и лишава единствено шест дни, с цел да обиколи родната си звезда, която е малко по-студена и по-масивна от нашето слънце.

Ниската компактност на планетата, или пухкавостта, разреши на астрономите да погледнете 50 пъти по-дълбоко в атмосферата на планетата спрямо наблюденията, реализирани за планети с по-голяма компактност, като Юпитер.

Първоначалното изобретение на серен диоксид (миризмата, която се отделя, когато запалите кибрит) изненада астрономите. Това е по този начин, тъй като звездата-домакин на WASP-107b излъчва относително дребна част от високоенергийни светлинни фотони, заради това, че планетата е по-малка и по-хладна. Ниската компактност на планетата обаче значи, че тези фотони могат да обхванат надълбоко в атмосферата на WASP-107b, причинявайки химичните реакции, които основават серен диоксид.

Освен серния диоксид, астрономите означиха и съществуването на огромна надморска височина облаци, формирани от фини силикатни частици — в действителност в действителност финозърнест пясък.

Свързани истории:

— Космическият телескоп Джеймс Уеб не открива атмосфера на сходна на Земята екзопланета TRAPPIST-1

— Космическият телескоп Джеймс Уеб открива кварцови кристали в атмосферата на екзопланета

— Тази екзопланета TRAPPIST-1 наподобява няма атмосфера — истината може да се крие в нейната звезда, разкрива галактическият телескоп Джеймс Уеб < /p>

Изследователите допускат, че пясъчните облаци се образуват по метод, сходен на водната пара и облаците на Земята, единствено с капчици пясък. Когато капките песъчлив дъжд се кондензират и падат, те срещат доста горещи пластове в планетата, където се трансформират в силикатни пари и се реалокират назад нагоре, където се кондензират, с цел да образуват още веднъж облаци.

„ JWST революционизира характеризирането на екзопланети, предоставяйки невиждани прозрения със забележителна скорост “, сподели водещият създател Leen Decin от Katholieke Universiteit Leuven в Белгия, в прессъобщение.

„ Откриването на облаци от пясък, вода и серен диоксид на тази пухкава екзопланета … е главен крайъгълен камък. То трансформира нашето схващане за планетарното образуване и еволюция, хвърляйки нова светлина върху нашата лична слънчева система, “ добави той.

Наблюденията са направени благодарение на инструмента за междинна инфрачервена светлина (MIRI) на JWST, спектрограф, който може да изследва планетарните атмосфери в междинна инфрачервена или топлинна дължина на вълната. Вестникът беше в сряда (15 ноември).

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР