Екзитполове в изборите в Словакия сочат плътен финал между прозападните и проруските партии

...
Гласоподавателите в Словакия са гласували на предсрочни парламентарни избори и
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Словакия са гласували на предсрочни парламентарни избори и две екзитполове сочат до плътен финал между либерал, прозападно настроен новодошъл и популист, който водеше кампания с проруско и антиамериканско послание

От Асошиейтед прес, 30 септември 2023 г., 3:33 ч. Избори и две екзитполове сочеха плътен финал между либерален, прозападно настроен новодошъл и популистки бивш министър-председател, който водеше кампания с проруско и антиамериканско послание.

Проучванията на Агенциите Focus и Median SK дадоха лека преднина на партията Прогресивна Словакия, като казаха, че тя може да събере между 20% и 23,5% от гласовете. Бившият премиер Робърт Фицо и неговата лява партия Smer, или Посока, изглежда се насочиха към получаване между 19% и 22%, сочат социологическите проучвания.

Официалните резултати не бяха се очаква до неделя.

Изборите бяха тест за подкрепата на малката източноевропейска държава за съседна Украйна във войната й с Русия и победа на Фицо може да напрегне крехко единство в Европейския съюз и НАТО.

59-годишният Фицо обеща да оттегли военната подкрепа на Словакия за Украйна във войната на Русия, ако опитът му да се върне на власт успее.

Михал Симецка, 39-годишен член на Европейския парламент, който ръководи либералната Прогресивна Словакия, проведе кампания, обещавайки да продължи подкрепата на Словакия за Украйна.

Но никоя партия не се очакваше да спечели мнозинство от местата, което означава, че ще трябва да се сформира коалиционно правителство.

Екзитполовете сочат трето място с 11%-12% за лявата партия Хлас (Глас), водена от бившия заместник на Фицо в Смер, Питър Пелегрини. Пелегрини и Фико се разделиха, след като Смер загуби предишните избори през 2020 г., но евентуалното им събиране би увеличило шансовете на Фико да състави правителство.

Фико, който беше премиер министър от 2006 до 2010 г. и отново от 2012 до 2018 г., противопоставя се на санкциите на ЕС срещу Русия, поставя под въпрос дали Украйна може да изтласка нахлуващите руски войски и иска да блокира присъединяването на Украйна към НАТО.

Той предлага вместо да изпращат оръжие на Киев, ЕС и САЩ да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение. Той повтори неподкрепеното твърдение на руския президент Владимир Путин, че украинското правителство управлява нацистка държава.

Фико също води кампания срещу имиграцията и правата на ЛГБТК+ и заплаши да уволни следователи от Националната наказателна агенция и специалният прокурор, които се занимават с корупцията и други тежки престъпления.

Прогресивна Словакия, която беше създадена през 2017 г., вижда бъдещето на страната като здраво обвързано с съществуващото си членство в ЕС и НАТО.

Партията също така подкрепя правата на LGBTQ+, рядкост сред големите партии в страна, която е крепост на консервативния римокатолицизъм .

„Всеки един глас има значение“, каза Симечка в събота.

Популярна сред младите хора, партията спечели изборите за Европейски парламент през 2019 г. в Словакия в коалиция с партията Заедно, като спечели повече от 20% от гласовете. Но едва не успя да спечели места в националния парламент през 2020 г.

Екзитполовете показват, че седем или осем политически групи и партии може да надминат необходимия праг от 5%. за представителство в 150-местния Национален съвет.

„За мен е важно новата коалиция да бъде формирана от такива партии, които могат да постигнат съгласие относно приоритетите за Словакия и гарантираме стабилност и спокойствие“, каза Пелегрини след гласуването в Братислава.

Другите включват Републиката, крайнодясна група, ръководена от бивши членове на открито нео -Нацистка народна партия Нашата Словакия, чиито членове използват нацистки поздрави и искат Словакия да излезе от ЕС и НАТО.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР