Екзитполове, проведени за швейцарската обществена телевизия, показват, че дясната популистка

...
Екзитполове, проведени за швейцарската обществена телевизия, показват, че дясната популистка
Коментари Харесай

Екзитпол показва, че швейцарската дясна партия се възстановява на парламентарните избори, докато Зелените губят позиции

Екзитполове, извършени за швейцарската социална телевизия, демонстрират, че дясната популистка партия в страната е подготвена да укрепи още повече позицията си на най-голямата секта в Народното събрание

От Асошиейтед прес, 22 октомври 2023 година, 3:33 ч. Избори в неделя, при които водещата Зелена партия загуби позиции.

Broadcaster SSR сподели, че дясната Швейцарска национална партия е на път да събере 29% от гласовете в националните избори, нарастване от близо 3,5% спрямо последният подобен избор преди четири години. Социалистите се покачиха с съвсем 0,5 процентни пункта, до момента в който Зелените изгубиха повече от 4 процентни пункта, с цел да паднат под 10%, съгласно екзитпола.

Изборите за попълване на 200-местната долна камара, Националния съвет, и 46-местния Държавен съвет, горната камара, ще задават тона за богатата алпийска страна, до момента в който тя приспособява своя облик на себе си като „ неутрална “ страна отвън Европейският съюз — само че съвсем заобиколен от него — и се бори с проблеми като изменението на климата, възходящите разноски за опазване на здравето и миграцията.

След изборите, извършени в Полша предходната седмица, гласуването в Швейцария сподели още една част от европейския електорат, който мисли за това по какъв начин да балансира привлекателността на дясната популистка политика и нуждата да се харчат пари и запаси за битка с световното стопляне във време на растяща инфлация, която удари доста джобни портфейли - даже в много -to-do Швейцария.

Проучванията преди изборите допускаха, че Швейцарската национална партия ще навакса изгубеното през 2019 година, когато Зелените се показаха добре на фона на възходящите опасения по това време за въздействието на изменението на климата.

Този път наподобява, че проблемите с джобните книжки имат преимущество пред опасенията за световното стопляне.

Вече Швейцарската национална партия има най-вече места в Народното събрание, с повече от една четвърт от местата в долната камара, следвана от социалистите с 39.

Нов политически съюз, наричащ себе си Центърът, роден от сливането през 2021 година на дясноцентристките Християндемократически и Буржоазнодемократически партии, направи своя дебют на парламентарните избори в неделя. Изглежда, че ще засенчи Либералната партия на свободния пазар във връзка с поддръжката на гласоподавателите, съгласно екзитпола, извършен от организация gfs.bern.

Не е предоставена граница на неточност, а формалните резултати не се чакаха най-малко няколко часа.

Проучванията сочат, че швейцарците имат три съществени грижи: повишение на таксите за наложителната, учредена на свободния пазар система за здравно осигуряване; изменението на климата, което ерозира многочислените ледници в Швейцария; и терзания по отношение на мигрантите и имиграцията.

Пред изборна секция в старинния женевски квартал Каруж, пенсионерката Клодин Джуилард сподели, че е избрала разнообразни претенденти, само че множеството дали своят вот за социалисти.

„ Животът става все по-скъп и не е елементарен “, сподели тя.

Марин Шателенат, учителка, сподели, че гласоподава за композиция от зелени и социалистически претенденти.

„ Мога да схвана, че когато има други проблеми, хората споделят че планетата е на второ място “, сподели Шателенат. „ Но в действителност не го имам вяра. Вярвам, че в случай че няма планета, в последна сметка тези въпроси са на второ място. Така че за мен това е целта за тези избори. “

Гласуването за законодателната власт в последна сметка ще оформи бъдещия състав на изпълнителната власт на алпийската страна: Седемчленният Федерален съвет — който включва президента Ален Берсет, който реши да напусне държавното управление в края на годината. Той ще бъде сменен от вицепрезидента Виола Амхерд, центрист.

Швейцария се оказа разпръсната сред два съществени детайла от душeвността си: западните демократични правила като тези, защитавани от Европейският съюз и неговият толкоз прехвален „ неутралитет “ в международните каузи.

Швейцарците се причислиха към Европейски Съюз в налагането на наказания на Русия поради войната й в Украйна. Съветът обмисля дали да се причисли към Европейски Съюз и Съединените щати в определянето на палестинската формация Хамас като терористична организация.

Парламентният избор е един от двата съществени метода, по които Швейцария 8,5 милиона души управляват страната си. Друг е посредством постоянни референдуми — нормално четири пъти годишно — по отношение на случаен брой политически решения, които дефинират насоки, които Народното събрание би трябвало да следва, до момента в който изготвя и приема законодателство.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР