Еквадорците избират нов президент на фона на нарастващо насилие, което може да сплаши избирателите

...
Еквадор провежда специални избори в неделя, за да избере нов
Коментари Харесай

Еквадор провежда специални избори в неделя, за да избере нов президент, като полицията и войниците са нащрек срещу безпрецедентно насилие, включително убийството на кандидат този месец.

Фонерите включват съюзник на бившия президент в изгнание Рафаел Кореа и милионер с опит в областта на сигурността, който обещава да бъде твърд срещу престъпността.

Властите са разположили над 100 000 полицаи и войници, за да защитят вота срещу повече насилие. Някои еквадорци все пак казаха, че дори няма да напуснат дома си за изборите, въпреки че пропускането на пътуването до урните може да доведе до глоба.

„Не мисля, че изборите ще променят нещо“, каза фармацевтът Лейди Агире, 28 , който през последните три години постепенно спря да излиза с приятели от страх да не бъде ограбен. „Дори политиците не са в безопасност.“

Кандидатът Фернандо Вилависенсио беше убит на 9 август, когато напусна предизборен митинг в Кито, столицата на някогашната спокойна южноамериканска държава. Убийството засили страховете на хората да не прекарват времето си извън дома си и да станат жертви на грабежи, отвличания, изнудвания, убийства или други престъпления, които са станали обичайни.

Убийството на Вилависенсио беше третото и най-известно в поредица убийства на политически лица лидери тази година.

Министърът на вътрешните работи Хуан Сапата каза миналата седмица, че единственото ограничение, с което хората ще се сблъскат, когато гласуват, ще бъде проверката на раниците. Уличните търговци няма да бъдат допускани близо до избирателните центрове.

Изборите бяха свикани, след като президентът Гийермо Ласо, консервативен бивш банкер, разпусна Националното събрание с указ през май, за да избегне импийчмънт поради обвинения, че не се е намесил, за да сложи край на порочен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания за танкери. Той реши да не участва в извънредните избори.

Бюлетините бяха отпечатани, преди друг кандидат да може да замести Вилависенсио. Така те включват името на закъснелия кандидат, който не беше сред основните претенденти.

Фонерът в анкетата беше Луиза Гонсалес, адвокат и бивш депутат, чиято кампания подчерта принадлежността й към партията на Кореа, бившия президент, който през 2020 г. беше признат за виновен в корупция и задочно осъден на осем години затвор. Той живее в родната на съпругата си Белгия от 2017 г.

След Гонзалес, единствената жена кандидат-президент, бяха милионерът Ян Топик, чието обещание за жестока тактика срещу престъпниците му спечели прякора „Еквадорския Рамбо“ и Ото Зоненхолцнер , който ръководи част от отговора на страната на пандемията, докато служи като трети вицепрезидент по време на администрацията на президента Ленин Морено.

Също така се кандидатира Яку Перес, коренно население, обещаващо да защитава околната среда и водата от минното дело и добива на нефт .

За да спечели напълно, кандидатът се нуждае от 50% от гласовете или поне 40% с преднина от 10 точки пред най-близкия опонент. Ако е необходимо, на 15 октомври ще се проведе балотаж. Победителят ще управлява само за остатъка от незавършения мандат на Ласо, което означава по-малко от две години.

Гласоподавателите също избираха ново Национално събрание и решаваха две гласуващи мерки - едната се отнасяше дали да се спре добивът на петрол в част от джунглата на Амазонка, а другата питаше дали да разрешат експлоатацията на минерали като злато, сребро и мед в горите на Чоко в Андите около Кито.

Гласуването е задължително в Еквадор за хора на възраст от 18 до 64 години. Тези, които не се съобразяват, са изправени пред глоба от около $45 .

Шест колумбийски мъже бяха арестувани във връзка с убийството на Вилависенсио.

Кандидатите засилиха охраната си и Перес се появи на предизборен митинг в четвъртък с бронежилетка. Същия ден поддръжниците на Топик бяха откарани с автобус до предизборен митинг в конгресния център в Гуаякил. Те оставиха чанти и раници в автобусите и влязоха през импровизирани порти, обслужвани от частни охранители.

В допълнение към всеобщото искане за безопасност, новият президент ще трябва да се заеме с икономика, която все още се бори с последиците от коронавируса пандемия. Централната банка на страната намали очакванията си за растеж за 2023 г. от 3,1% на 2,6%, годишно икономическо представяне, което анализаторите прогнозират, че ще бъде дори по-ниско.

Данни от Министерството на финансите сочат, че държавната хазна е получила 991 милиона долара от петрол между януари и юли . Това е по-малко от половината от 2,3 милиарда долара, получени през същия период на миналата година. Междувременно събраните данъци тази година са намалели със 137 милиона долара.

Сандра Джарин загуби работата си на рецепционист преди четири години заедно с около две дузини други колеги поради съкращения на персонал в компанията в Кито, където работеха. Оттогава тя не е успяла да намери нова позиция.

„Сега всичко е виртуално, което намалява работните пространства“, каза Ярин, 52. Освен за безработицата, тя се тревожи и за несигурността. „Не сме в безопасност навън или в домовете си.“

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР