Еквадорците избират нов президент на фона на нарастващо насилие, което може да изплаши избирателите

...
Повече от 100 000 полицаи и войници са заели позиции,
Коментари Харесай

Повече от 100 000 полицаи и войници са заели позиции, за да защитават хората, гласуващи за следващия президент на Еквадор

От РЕГИНА ГАРСИЯ КАНО Associated Press, 20 август 2023 г., 12:06 ч. Избори в неделя за избор на нов президент, с полиция и войници на стража срещу безпрецедентно насилие, включително убийството на кандидат този месец.

Фонерите включват съюзник на бившия президент в изгнание Рафаел Кореа и милионер със сигурност, който обещава да бъде твърд срещу престъпността.

Властите са разположили повече от 100 000 полицаи и войници, за да защитят вота срещу повече насилие. Някои еквадорци все пак казаха, че дори няма да напуснат дома си за изборите, въпреки че пропускането на пътуването до урните може да доведе до глоба.

„Не мисля изборите ще променят всичко“, каза фармацевтът Лейди Агире, 28, който постепенно спря да излиза с приятели през последните три години от страх да не бъде ограбен. „Дори политиците не са в безопасност.“

Кандидатът Фернандо Вилависенсио беше убит на 9 август, докато напускаше предизборен митинг в Кито, столицата на някогашната спокойна южноамериканска страна . Убийството засили страховете на хората да не прекарват времето си извън дома си и да станат жертви на грабежи, отвличания, изнудвания, убийства или други престъпления, които са станали обичайни.

Убийството на Вилависенсио беше третото и най-видно в поредица от убийства на политически лидери тази година.

Министърът на вътрешните работи Хуан Сапата каза миналата седмица, че единственото ограничение, с което хората ще се сблъскат, когато гласуват ще бъде проверката на раниците. Уличните търговци няма да бъдат допускани в близост до избирателните центрове.

Изборите бяха свикани, след като президентът Гилермо Ласо, консервативен бивш банкер, разпусна Националното събрание с указ през май, за да избегне е импийчмънт заради обвинения, че не се е намесил, за да прекрати неправилен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания за танкери. Той реши да не участва в специалните избори.

Бюлетините бяха отпечатани, преди друг кандидат да може да замести Вилависенсио. Така те включват името на закъснелия кандидат, който не беше сред основните претенденти.

Фонерът в анкетата беше Луиза Гонзалес, адвокат и бивш депутат, чиято кампания подчерта принадлежността й към партията на Кореа, бившия президент, който през 2020 г. беше признат за виновен за корупция и задочно осъден на осем години затвор. Той живее в родната на съпругата си Белгия от 2017 г.

След Гонзалес, единствената жена кандидат за президент, беше милионерът Ян Топик, чието обещание за жестока тактика срещу престъпници му спечелиха прякора „Еквадорския Рамбо“ и Ото Зоненхолцнер, който ръководи част от отговора на страната на пандемията, докато беше трети вицепрезидент по време на администрацията на президента Ленин Морено.

Също така се кандидатира Яку Перес, коренно население, обещаващо да защитава околната среда и водата от минното дело и добива на нефт.

За да спечели категорично, кандидатът трябва 50% от гласовете или поне 40% с преднина от 10 пункта пред най-близкия опонент. Ако е необходимо, изборите ще се проведат на втори тур на 15 октомври. Победителят ще управлява само за остатъка от незавършения мандат на Ласо, което означава по-малко от две години.

Гласоподавателите също така избираха ново Народно събрание и решаваха две мерки за гласуване - едната се отнасяше дали да се спре добивът на петрол в част от джунглата на Амазонка и други питат дали да се разреши експлоатацията на минерали като злато, сребро и мед в горите на Чоко в Андите около Кито.

Гласуването е задължително в Еквадор за хора на възраст 18 години до 64. Тези, които не се съобразят, са изправени пред глоба от около $45.

Шест колумбийски мъже са арестувани във връзка с убийството на Вилависенсио.

Кандидатите засилиха сигурността си и Перес се появи на предизборен митинг в четвъртък с бронежилетка. Същия ден поддръжниците на Топик бяха откарани с автобус до предизборен митинг в конгресния център в Гуаякил. Те оставиха чанти и раници в автобусите и влязоха през импровизирани портали, обслужвани от частни охранители.

В допълнение към всеобщото изискване за безопасност, новият президент ще трябва да за справяне с икономика, която все още се бори с последиците от пандемията от коронавирус. Централната банка на страната намали очакванията си за растеж за 2023 г. от 3,1% на 2,6%, годишно икономическо представяне, което анализаторите прогнозират, че ще бъде дори по-ниско.

Данни от Министерството на Finance казват, че държавната хазна е получила 991 милиона долара от петрол между януари и юли. Това е по-малко от половината от 2,3 милиарда долара, получени през същия период на миналата година. Междувременно събраните данъци тази година са намалели със 137 милиона долара.

Сандра Джарин загуби работата си на рецепционист преди четири години заедно с около две дузини други колеги поради съкращения на персонал в Кито фирма, в която са работили. Оттогава тя не е успяла да намери нова позиция.

„Сега всичко е виртуално, което намалява работните пространства“, каза Джарин, 52. В допълнение към безработицата, тя притеснения за несигурност. „Не сме в безопасност навън или в домовете си.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР