Еквадорски съд издаде заповед за арест на бившия президент Рафаел

...
Еквадорски съд издаде заповед за арест на бившия президент Рафаел
Коментари Харесай

Еквадорски съд издаде заповед за арест на бившия президент Кореа, който живее в Белгия

Еквадорски съд издаде заповед за арест на някогашния президент Рафаел Кореа, който живее в Белгия, откакто беше дефинитивно доказана присъдата му от 8 години затвор за корупция, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдебното решение включва и доживотна възбрана Кореа да заема изборна служба.

По-рано някогашният президент изрази желание да се кандидатира за вицепрезидент на президентските избори в Еквадор през февруари следващата година, отбелязва Агенция Франс Прес. 57-годишният Кореа, който беше отпред на южноамериканската страна от 2007 до 2017 година, изиска в интернет от Централната изборна комисия (ЦИК) да впише кандидатурата му.

Наказателният арбитражен съд, който съди Кореа задочно, одобри, че някогашният президент и няколко негови някогашни сътрудници са получавали подкупи от разнообразни компании в подмяна на контракти.

Съдът изиска от еквадорската полиция да откри местонахождението на някогашния президент социалист и да го арестува.

На министъра на финансите бяха дадени инструкции да приключи прехвърлянето на 4 200 $ месечно на Кореа в качеството му на някогашен президент, които след осъждането си той губи право да получава. Съдът е уведомил ЦИК, че Кореа е лишен от политически права.

Изправени сме пред развой на възмездие посредством правосъдната система, сподели пред Агенция Франс Прес юристът на някогашния президент Фаусто Харин.

Президентът Ленин Морено, който беше вицепрезидент на Кореа от 2007 до 2013 година, насърчи въвеждането на възбрана за повече от един президентски мандат, в опит да блокира завръщането в политиката на своя предходник на поста, отбелязва Агенция Франс Прес.

Кореа, против който в Еквадор се водят 30 каузи, е обект и на друга заповед за арест - за отвличането на негов еквадорски политически съперник в Колумбия през 2012 година За това закононарушение обаче той не може да бъде съден задочно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР