Еквадорската столица Кито беше разтърсена от атаки с гранати и

...
Еквадорската столица Кито беше разтърсена от атаки с гранати и
Коментари Харесай

Коли бомби разтърсиха столицата на Еквадор

Еквадорската столица Кито беше разтърсена от офанзиви с гранати и две коли бомби през нощта, последвани часове по-късно от набези на пандизчии в шест пандиза, които взеха за заложници 57 надзиратели и служители на реда, споделиха публични лица. Вълната от офанзиви беше явна проява на мощ от проведени незаконни банди, които не дадоха жертви, до момента в който протестът в пандизите се смяташе за отговор на полицейската инспекция на пандизите за конфискуване на оръжия ден преди този момент. Колите-бомби бяха ориентирани към ръководството на пандизите SNAI в осакатената от принуждение страна – едната експлодира пред централата, а другата в постройка, в която преди се обитаваха офиси на SNAI.


Часове по-късно пандизчии в шест пандиза в страната са съумели да заловят 50 затворнически надзиратели и седем служители на реда, които са държани като заложници. „ Загрижени сме за сигурността на нашите чиновници “, сподели министърът на вътрешните работи Хуан Сапата на конференция в столицата Кито.

Страната, допреди няколко години спокойно леговище, сгушено сред най-големите производители на кокаин в света Колумбия и Перу, неотдавна потъна в принуждение, защото самата тя се трансформира в център за трафик на опиати. Затворите в Еквадор са място на кланета сред съперничещи банди, свързани с колумбийски и мексикански картели, довели до гибелта на над 430 пандизчии от 2021 година насам. Тези кланета постоянно оставят изгорени и разчленени тела.

Кметът на Кито Пабел Муньос сподели, че нощта е ималж и три детонации на гранати в града. Шестима души, в това число колумбийски жител, са били задържани покрай мястото на една от тези детонации, аза Рамирес. Всички имат престъпно минало за изнудване, обир и ликвидиране, сподели той. " Трима от тях бяха задържани преди 15 дни за кражба на камион и отвличания с изнудване... и бяха освободени " под условия, сподели Рамирес.


Сплашване на страната "

Подобни офанзиви са необичайност в Кито, само че припомнят за терора, посеян в Колумбия от наркобоса Пабло Ескобар през 80-те години на предишния век, когато той разгласи война на страната, с цел да предотврати изгонването му в Съединени американски щати. Рамирес сподели, че прехвърлянето на пандизчия по-рано в сряда, ориентирано към попречване на конфликти сред банди, може да е било повода за настоящето принуждение. Освен това стотици служители на реда и бойци нахлуха в сряда в затвор в южния град Латакунга, търсейки оръжия, муниции и експлозиви. В знак на очевиден митинг пандизчии в Куенка и в пет други неназовани места взеха десетки пазачи на пандиза за заложници. „ Те желаят да сплашат страната, с цел да ни попречат да изпълняваме ролята на въоръжените сили и полицията в управлението на тези затворнически центрове “, сподели министърът на сигурността Вагнер Браво пред радио FM Mundo.

Президентът Гийермо Ласо през юли подреди 60-дневно изключително състояние в пандизите в страната, позволявайки разполагането на бойци. Наркобандите, които употребяват пандизите като оперативни центрове, също се сблъскват по улиците на Еквадор, където процентът на убийствата се увеличи до рекордните 26 на 100 000 поданици през 2022 година, съвсем двойно повече от миналата година и по-високо от равнищата в Колумбия, Мексико или Бразилия. Насилието се трансферира в политическата сфера по-рано този месец, като антикорупционният претендент за президент Фернандо Вилависенсио беше погубен в Кито. Градът в Еквадор, който е най-засегнат от насилието досега, е Гуаякил в югозападната част, чието пристанище е основно за бързо разрастващата се търговия с опиати към Европа и Съединени американски щати. Освен ужасяващи конфликти в пандизите, Гуаякил е очевидец и на коли бомби, разчленени тела, окачени на мостове, отвличания и изнудване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР