Еквадор, който воюва с наркотрафикантите и престъпните групировки, облекчи комендантския

...
Еквадор, който воюва с наркотрафикантите и престъпните групировки, облекчи комендантския
Коментари Харесай

Еквадор съкрати комендантския час поради относителния спад на насилието

Еквадор, който води война с наркотрафикантите и незаконните групировки, облекчи комендантския час, натрапен преди 15 дни в границите на изключителното състояние, което фрапантно понижи дневния брой на убийствата, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В 10 от 24-те провинции на страната комендантският час ще бъде понижен с един час - от 00:00 ч. локално време (05:00 ч. по Гринуич) до 05:00 ч. локално (10:00 ч. по Гринуич), според решение на президента Даниел Нобоа, оповестено през вчерашния ден. Тези високорискови региони включват столицата Кито и пристанището Гуаякил в югозападната част на страната, което е както център на принуждение на бандите, по този начин и център на доставките на кокаин за Съединени американски щати и Европа.

Благодарение на изключителното състояние, оповестено на 8 януари за период от 60 дни и след разполагането на повече от 22 000 военни по улиците, се следи " наклонност към понижаване на броя на смъртните случаи, породени от принуждение, като приблизително дневно се правят по 10,8 (убийства) ", съобщи на взаимна конференция командирът на полицията Сезар Сапата. В интервала сред 1 и 8 януари тази цифра беше приблизително 27,6 дневно.

Някога оазис на мира, в този момент Еквадор е една от страните с най-вече принуждение в Латинска Америка. Между 2018 година и 2023 година убийствата там са се нараснали с близо 800%, достигайки от 6 до 46 на 100 000 поданици.

От 7 януари насам страната е изправена пред невиждана вълна на незаконно принуждение, откакто бе обявено за бягството на водача на рискова тайфа Адолфо Масиас, прочут като " Фито ". Президентът Нобоа разгласи изключително състояние след протести в пандизите, взимане на заложници и набези против полицията.

Членовете на 22-те незаконни банди в страната към този момент са считани за " терористи " и участници във военни дейности, а страната е приета за намираща се в положение на " въоръжен вътрешен спор ".

Сапата посочи, че са били арестувани " 3219 терористи ", а петима са били убити. Конфискувани са огромен брой транспортни средства, лодки, оръжие и взривни субстанции, както и 22 тона опиати.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР