Ексцентрична, различна и независима. В нея са били влюбени Ал

...
Ексцентрична, различна и независима. В нея са били влюбени Ал
Коментари Харесай

Свободата идва с възрастта. Даян Кийтън - музата на Уди Алън, на 78

Ексцентрична, друга и самостоятелна. В нея са били влюбени Ал Пачино, Уорън Бийти и Уди Алън. За последния тя е най-голямото ентусиазъм в киното. С гений и финес, тя избира любовта на публиката и остава без непрекъснат сътрудник. Тя е Даян Кийтън и е Човек на деня на Свободна Европа.

От 18-годишна е на сцена и продължава да се снима във филми към този момент съвсем на 80. Постигнала е всичко в кариерата си - има " Оскар ", две награди " Златен глобус ", две " Еми ", БАФТА и още куп оценки, само че най-много обичта на генерации фенове.

Големият артист Джак Никълсън изяснява триумфа ѝ по този начин: " Тя подхожда към сюжета като към пиеса, запомня го целия още преди да започнете да вършиме кино лентата, което не знам други артисти да вършат ".

Самата тя е споделяла, че е желала да стане актриса, тъй като е мечтаела всички да я обичат.

„ Твърде огромна част от живота си прекарах в очакване да бъда забелязана, надявайки се да бъда определена. След като осъзнаеш, че към този момент не те гледат по този метод, стартират да се случват други неща “, споделя тя пред " Билд " през 2022 година

С мъдростта на годините Кийтън към този момент знае, че " за благополучие, чувството за независимост идва с възрастта и житейския опит ".
 Даян Кийтън оставя своите отпечатъци по време на гала в Лос Анджелис, Калифорния, 11 август 2022 година Бродуей, " Кръстникът " и Ани Хол в " Ани Хол "
Кийтън е родена като Даян Хол в Лос Анджелис, Калифорния, на 5 януари 1946 година и е едно от четирите деца в фамилията. Майка ѝ - Дороти Дийн (родена Кийтън), е стопанка и фен фотограф, татко ѝ- Джон Нютън Игнасиус " Джак " Хол, е брокер на недвижими парцели и строителен инженер, чиято майка е родом от Ирландия.

Майка ѝпечели състезанието за домакини " Мисис Лос Анджелис ". След години Даян споделя, че театралността на събитието е въодушевила първия ѝпорив да стане актриса. След това ентусиазъм за нея е Катрин Хепбърн , на която се възхищава, че играе мощни и самостоятелни дами.

В гимназията Даян взе участие в клубове по пеене и актьорско майсторство. По-късно учи актьорско майсторство в колежа " Ориндж Коуст ", а по-късно в Neighborhood Playhouse в Ню Йорк. Когато влиза в Асоциацията на актьорите " Equity ", трансформира семейството си с моминското име на майка си - Кийтън, защото към този момент има записана актриса Даян Хол.

Кариерата ѝ стартира на сцената, когато взе участие в истинската бродуейска режисура на мюзикъла " Коса " през 1968 година, в който отхвърля да се появи гола против обещаните 50 $ повече. Още идната година е номинирана за премията " Тони " за най-хубава актриса в пиеса за осъществяването си в комедията на Уди Алън " Изсвири го отново, Сам ".

Тогава стартира и тяхната обич - и на екрана, и в живота. Тя споделя, че я е привлякло невероятното му възприятие за комизъм: " Намирам за най-секси у един мъж точно хумора. Обичам, когато са смешни. Мога да умра за това ". Но за любовта по-късно...

През 1970 година Кийтън дебютира на екрана с дребна роля във кино лентата " Любовници и други непознати ". Само две години по-късно тя става известна с първата си огромна роля - като Кей Адамс-Корлеоне във кино лентата на Франсис Форд Копола " Кръстникът " (1972 г.), където играе втората брачна половинка на Майкъл Корлеоне, изигран от Ал Пачино. Тя влиза в този персонаж и в продълженията на лентната през 1974 година и 1990 година

Кийтън е определена преди Пачино за ролята и когато по време на кастинга за собствен сътрудник тя играе дружно с него, Копола я пита какво мисли за него. „ Страхотен е! “, дава отговор тя. По-късно на снимачната площадка сред тях пламва бурна обич. " Ал беше просто най-забавният мъж. За мен това е най-красивото лице, убийствено лице! ", споделя тя за него.

В годината, в която се снима в " Кръстникът ", Кийтън, която е работохоличка, взе участие в първия от общо осем филми, които снима в годините с Уди Алън. Тя е неговата муза вечно. В записките си от 2020 година огромният режисьор я разказва като своята " северна звезда " - индивидът, чието мнение е най-важно.

А тя споделя: " Той ме научи по какъв начин да се отпусна пред камерата, да не взимам всичко извънредно съществено. При него нямаше размисли за смисъла и задачата на сцената, просто споделяше: " Застани тук и хайде! “.
 Уди Алън поздравява Даян Кийтън, която е удостоена с Наградата за житейски достижения на Американския кино институт за 2017 година
Започват с филмовата акомодация на " Изсвири го отново, Сам ". Следват " Поспаланко " (1973) и " Любов и гибел " (1975), които я утвърждават като комедийна актриса. " Зрителите желаят да гледат красиви хора – и дами, и мъже, и хубавиците доста по-лесно стигат до екрана. Понеже аз в никакъв случай не съм се имала за хубавица, нямам никакъв проблем да играя в комедии. Там просто би трябвало да имаш гений и толкоз “, споделя тя за себе си, до момента в който сътрудниците й допълват, че няма по самоироничен човек от нея.

Така Кийтън стига до най-големия връх в кариерата си - сантименталната комедия " Ани Хол " (1977), която ѝ носи " Оскар " и БАФТА за най-хубава актриса, а на него премията на Гилдията на режисьорите. Алън, който ѝ партнира във кино лентата, се въодушевява точно от нея и основната героиня е основана на нейния облик, даже името ѝе нейното - Даян Хол, която от дребна назовават Ани.

„ Разпознах се в функциите, които Уди Алън написа. Особено в „ Ани Хол “. Бях млада жена и актриса, която имаше доста усеща, само че не знаеше по какъв начин да изрази себе си. Мисля, че Уди употребява нещо значимо и главно, което откри в мен и се веселя, че го направи ", споделя още Кийтън.

С този филм тя се трансформира и в фешън икона - част от облеклата, които носи във кино лентата са от нейния дрешник и те са доста различни- най-вече от ретро мъжки облекла. След излизането на лентата дамите стартират всеобщо да се обличат в мъжки облекла и костюми с панталони.
 Даян Кийтън не изневерява на този жанр и в годините напред. Тук е на 76-те годишни награди
Тя снима с него още няколко кино лентата - " Радио дни ", " Интериори " " Манхатън " , " Мистериозно ликвидиране в Манхатън ". След като любовната им история завършва, те остават доста близки и това не се е трансформирало и до през днешния ден.

През 2018 година Кийтън засвидетелства обществено поддръжката си за Алън, обвиняванията на Дилън Фароу - неговата осиновена щерка от връзката му с актрисата Миа Фароу, за полови похищения. Режисьорът изрично отхвърли това и обвиняванията не бяха потвърдени.

" Уди Алън е мой другар и аз не преставам да му имам вяра ", написа тогава Кийтън в Туитър.

В годините тя има още една сантиментална връзка със собствен екранен сътрудник - Уорън Бийти , в който споделя, че е била влюбена още от момиче. Любовта им стартира през 1978 година, а през 1981 година тя се снима дружно с него във режисьорския му план " Червените " . За ролята си на журналистка бохема тя получава номинации за " Оскар " и " Златен глобус ".

По-късно тя си партнира със Стив Мартин в хитовия " Бащата на булката " през 1991 година и продължението му през 1995 година През същата година тя получава високи оценки и за своя режисьорски план " Необуздани герои " . По-рано тя режисира и документалния филм " Небеса " (1987 г.) и един епизод от известния сериал " Туин Пийкс " (1990 г.).

В по-късни години нова пристрастеност пламва на снимачната площадка, когато Кийтън се снима с Джак Никълсън в различен неин сполучлив кино лентата - " Невъзможно твой " (2003 г).
 Даян Кийтън държи премията си
В откровените си записки " И отново ", които разгласява през 2011 година актрисата споделя, че при любовните им подиуми изпитала " тръпката на първата обич ".
 Джак Никълсън и Даян Кийтан по време на конференция за показване на кино лентата
Там тя споделя и за други свои връзки, с изключение на тези с Пачино, Бийти и с починалия към този момент създател на Apple Стив Джобс . Тя има и къса връзка с много по-младия от нея Киану Рийвс.
За брака и децата
Въпреки всички любовни истории, Даян Кийтън по този начин и в никакъв случай не се омъжва.

" Била съм със страхотни мъже, само че ние взаимно щяхме да си пречим, в случай че се бяхме врекли един на различен вечно. Никога не съм имала учредени на толкоз надълбоко доверие връзки с мъж. А доверието е мястото, откъдето идва същинската мощ на любовта ", споделя тя и добавя, че за нея е било доста значима да резервира своята самостоятелност.

И може би тъкмо това нейно възприятие е спряло мъжете, които са я обичали, да й предложат брак.

" Никой не ме е питал дали желая да се бракосъчетавам. Мисля, че всички те ме имаха за доста сложна. Уди да вземем за пример твърдеше, че пред мен трябвало да върви на пръсти “, споделя Кийтън.

 Даян Кийтън на финалния мач на тенис шампионата US Open за дами на сингъл сред Коко Гауф от Съединени американски щати и Арина Сабаленка от Беларус в Ню Йорк, септември 2023 година
А когато я питат кой въпреки всичко е любовта на живота й, тя дава отговор:

" Бях омагьосана от Ал. Отношенията ни бяха прелестни, само че той беше любовта на една съответна фаза от живота ми. Всеки от мъжете ми си има своя декада: с Уди бях, когато бях на 20, Уорън се появи, когато станах на 30, а пък Ал в края на 30-те, началото на 40-те ми години “.

Актрисата споделя, че любовта на публиката замества онази огромна обич, " за която всички приказват, само че никой не знае дали съществува ". " Докато тази на публиката – тя е измерима, вижда се, има я. Благодаря й. “

Кийтън няма и деца. Едва на 50 години тя осиновява две - момче и момиче - Дюк и Декстър , които през днешния ден към този момент са огромни хора.

" Че не родих деца, може да се схване и като чист нарцисизъм. Но децата, които се появиха в този късен стадий от живота ми, ме избавиха от егоцентризма, направиха всичко по-красиво. Сега ми е мъчително, че пораснаха и всеки поема по пътя си “, споделя тя.

От години Даян Кийтън живее сама и се радва на обичаното си куче Реджи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР