Екстремно горещо в Европа – в следващите дни синоптиците очакват

...
Екстремно горещо в Европа – в следващите дни синоптиците очакват
Коментари Харесай

Екстремно горещо в Европа: Очаква се да падат температурни рекорди

Екстремно горещо в Европа – в идващите дни синоптиците чакат всички температурни върхове за Стария Континент да бъдат усъвършенствани.

Гореща вълна от Африка ще повиши градусите и на следващия ден в Париж и Берлин чакат към 35, а в Испания и Португалия над 40 градуса.

Най-високата температура, мерена въобще в миналото в Европа, е 48 градуса през 1977 година в Гърция. Според прогнозите на Пиринеите е допустимо идните дни градусите да скочат и над 50.

Дори и оттатък полярния кръг – доста на север, температурите това лято надвишиха 30 градуса.

Снимки на НАСА демонстрират разликата в Арктическата полярна шапка през 1979 година и предходната година.

За множеството европейци горещата вълна, заляла Европа, е същинско тестване.

Италия е измежду страните в плен на горещините. Най-високата степен на заплаха поради рекордни температури е оповестена в 18 града, измежду които Рим, Милано и Венеция.

В Германия даже полицейските кучета получиха специфични чорапи, с които да стъпват по горещия асфалт. А в столицата хората потърсиха избавление от жегите на плажа до река Шпрее.

Според синоптиците сходни горещи талази не са казус.

„ Глобална наклонност и от всички научни проучвания, които се вършат в региона, се следи повишeние на периодичността на по-екстремни явления”, сподели Евгения Егова, синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология.

Само през миналата година температурата за цялото земно кълбо е била с 0,5 градуса по-висока от нормите.

„ Времето се трансформира, хората влияем, тъй като променяме газовия състав на атмосферата. 35 милиарда тона въглероден диоксид се отделя в атмосферата вследствие на човешката дейност”, съобщи климатологът Георги Рачев.

Така след горещото лято се чака по-мека зима. „ Големите американски и европейски метеоцентрове дават по-топла зима с към половин градус”, добави Рачев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР