Екстремните горещини са най-смъртоносното природно бедствие. FEMA не може да го третира като едно

...
Екстремните горещини са много по-смъртоносни от други природни бедствия, като
Коментари Харесай

Екстремните горещини са много по-смъртоносни от други природни бедствия, като убиват средно повече от два пъти повече хора всяка година, отколкото ураганите и торнадото взети заедно, според данни, проследени от Националната метеорологична служба.

Въпреки това топлината не е в списъка с бедствия, отговарящи на условията за помощ от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, тъй като не е включена никъде в Закона на Стафорд – федералният закон, който дава на FEMA правомощието да реагира при извънредни ситуации и определя какво се квалифицира като такова.

Докато президентът Джо Байдън пътува на запад тази седмица, за да отпразнува Закона за намаляване на инфлацията, знаковия закон за климата на демократите и да рекламира своята програма за климата, температурите в югозапада все още надвишават 100 градуса. Финикс регистрира 44-ия си пореден ден над 105 градуса в понеделник, а екстремната жега увяхна емблематичните кактуси сагуаро на югозапада и причини изгаряния трета степен на хора, паднали на тротоара.

Кметът на Финикс Кейт Галего наскоро каза на Байдън, че екстремните горещини в града са „дългосрочна извънредна ситуация“. Но не може да получи федерална помощ от FEMA, освен ако Конгресът не измени Закона на Стафорд – нещо, за което някои западни законодатели настояват.

Фелдшер от пожарна станция във Финикс чака да транспортира жител до болницата по време на гореща вълна във Финикс, Аризона, в четвъртък, 20 юли 2023 г. Парамедик от пожарна станция във Финикс чака да транспортира жител до болницата по време на гореща вълна във Финикс, Аризона, в четвъртък, 20 юли 2023 г. Кейтлин О'Хара/Блумбърг/Гети изображения

„По същество просто нямаме управленски структури, за да се справим с топлината“ по същия начин, по който се справяме с горските пожари и ураганите, каза пред CNN професорът от Университета на Аризона и експерт по реагиране на топлина Лад Кийт. „Топлината е буквално пръстовият отпечатък на изменението на климата, но това е последната част от климата, която започнахме да разглеждаме на национално, щатско и местно ниво.“

FEMA не пренебрегва екстремните горещини; агенцията има програми за повишаване на осведомеността за топлината и има финансиране за готовност за извънредни ситуации, което може да помогне за смекчаване на топлината. Администраторът на FEMA Deanne Criswell наскоро каза пред Washington Post, че агенцията има роля в предоставянето на финансиране на общностите за създаване на нови центрове за охлаждане или гарантиране, че енергийната инфраструктура няма да се провали при високи температури.

„Само защото не е задължително да имаме правомощия в момента в Закона на Стафорд, това не означава, че седим със скръстени ръце“, каза Крисуел.

Но пълната власт и ресурси на агенцията, които се задействат, когато президентите обявят бедствия, не се прилагат по време на гореща вълна – без значение колко дълго продължава.

„В момента FEMA не се отнася към екстремните горещини по същия начин, както към други бедствия, защото не може“, каза пред CNN Хуанита Констибъл, старши защитник на климата и здравето в Съвета за защита на природните ресурси.

01 heat национални паркове 072023 Ронда Чърчил/AFP/Getty Images

В момента има двупартиен законопроект – воден от демократа Рубен Галего от Аризона – за добавяне на екстремна топлина към Закона на Стафорд. Но законодателството не е стигнало далеч в Конгреса.

Топлината е „до голяма степен невидима заплаха“, каза Лад, но добавянето й от Конгреса към Закона на Стафорд може да бъде огромен тласък за държавните и федералните усилия за борба с последиците от нея. Например, ако токът спре в общност, която е гореща в гореща вълна, федералните служители биха могли по-лесно да се намесят, за да осигурят охлаждане, каза Лад.

„Добавянето му към този официален списък от Конгреса би изяснило ролята на FEMA в справянето с топлината“, каза Лад.

Но Констибъл каза пред CNN, че въпреки огромните федерални ресурси на FEMA, това всъщност може да не е най-добрата агенция за реагиране на екстремни горещини. От една страна, топлината е „пълзящо бедствие“; за разлика от урагана или торнадото, той се задържа, вместо да се търкаля бързо навътре и навън. И топлината се отразява повече на хората, отколкото на инфраструктурата.

„Бедствията обикновено се определят от гледна точка на имуществени щети“, каза Констибъл. „Много скъпи неща се чупят и тогава се обявява бедствие. Но топлината е по-скоро здравословен проблем.“

Алън Сибаджа носи покривало за глава за защита от слънцето, докато работи с духалка за листа сред най-лошата гореща вълна в града, регистрирана на 24 юли 2023 г. във Финикс, Аризона. Алън Сибаджа носи покривало за глава за защита от слънцето, докато работи с духалка за листа сред най-лошата гореща вълна в града, регистрирана на 24 юли 2023 г. във Финикс, Аризона. Марио Тама/Гети изображения

Вече има 39 потвърдени смъртни случая, свързани с горещината, досега тази година в окръг Марикопа, където се намира Финикс – и над 300 други се разследват – според данни на окръга.

„Нямаме добър начин дори да уловим колко хора са зле при дадена гореща вълна“, каза Констибъл. „Бих казал, че цялата нация е неподготвена за температурите, които виждаме това лято.“

За да се справи с празнотата, администрацията на Байдън обяви няколко федерални инициативи, за да се опита да се справи с жегата. На скорошно събитие, на което се чу с кметовете на Финикс и Сан Антонио, Байдън обяви, че иска от Министерството на труда да засили усилията си за защита на работниците от екстремните горещини на работното място, както и ново финансиране в помощ на Националния Метеорологичната служба подобрява прогнозирането.

„Това е администрацията, фокусирана най-много върху топлината в историята на страната ни“, каза Кийт, отбелязвайки, че дори преди няколко години топлината рядко е била изброявана сред сериозните въздействия върху климата. „Като каза това, има още много дълъг път. Това е много спешен въпрос, трябва бързо да създадем тези правителствени структури.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР