Екстремните горещини, които продължават в Испания вече пети ден, причиниха

...
Екстремните горещини, които продължават в Испания вече пети ден, причиниха
Коментари Харесай

Екстремни горещини в Испания причиниха смъртта на близо 240 души

Екстремните горещини, които не престават в Испания към този момент пети ден, предизвикаха гибелта на близо 240 души

Това заяви испанската осведомителна организация ЕФЕ, съобщи Българска телеграфна агенция.

По нейна информация министерството на опазването на здравето на страната е пресметнало, че от 10 до 14 юли в това число, в резултат на извънредно високите температури, са умряли 237 индивида.

Испанската метеорологична работа увеличи равнището на заплаха поради метеорологичните условия в множеството райони до равнище "жълто " (опасно) и "оранжево " (много опасно). В обособени провинции равнището на заплаха е нараснало до най-високото - "червено " (изключително опасно). Очаква се, че температурата на въздуха може да доближи до съвсем 45 градуса по Целзий.

В Португалия водачът на аероплан за битка с пожари почина, откакто летателният уред се разруши по време на интервенция по потушаването на пожар в североизточната част на страната през вчерашния ден, съобщи Асошиейтед прес.

Поругалия пострада изключително тежко от пожари през тази седмица. Повече от 3000 пожарникари се борят против стихията дружно с доброволци, обезверено опитващи се да спасят домовете си от няколкото пожара, вилнеещи в цялата страна поради рисковите температури и сушата.

Португалската работа за гражданска отбрана заяви, че през вчерашния ден в страната към момента са бушували 10 пожара, като тези в северната част провокират най-сериозна паника.

Загиналият водач е първият смъртен случай в резултат на пожарите в Португалия за тази година. Тази седмица вследствие на естествените бедствия пострадаха повече от 160 души и се наложи стотици хора да бъдат евакуирани.

Португалската социална телевизия заяви, че площта на опожарените от началото на годината земи към този момент е надвишила регистрираното за цялата 2021 година.

Във Франция 1000 пожарникари и 10 самолета се пробват да лимитират два пожара в югозападната част на страната макар високите температури и мощните ветрове. Наложи се да бъдат евакуирани 11 300 души и бяха опустошени борови гори по атлантическото крайбрежие на страната.

Властите в район Нова Аквитания оповестиха, че към този момент са обхванати от пожари гори на повърхност повече от 9000 хектара. В Жиронд и още 15 департамента е разгласен оранжев код за заплаха поради извънредно високите температури.

Европейски Съюз прикани страните членки да се приготвят за битка с пожари това лято, когато се чакат рискови метеорологични феномени, която съгласно учени са провокирани от климатичните промени.

Британската метеорологична работа предизвести през вчерашния ден, че идната седмица се чакат рекордно високи температури, които ще съставляват "опасност за живота ". Тя за първи път разгласи "червено равнище на предизвестие " за рискова горещина в понеделник и вторник, когато се чака температурите в Южна Англия да доближат 37 градуса по Целзий. Има възможност и да бъде усъвършенстван върхът за най-висока регистрирана температура във Англия от 38,7 градуса, който беше подложен през 2019 година.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР