Екстремните горещи вълни през четирите най-топли месеца причиняват 150 000

...
Екстремните горещи вълни през четирите най-топли месеца причиняват 150 000
Коментари Харесай

Горещините убиват над 150 000 души годишно

Екстремните горещи талази през четирите най-топли месеца предизвикват 150 000 смъртни случая годишно в целия свят, заяви ДПА, базирайки се на научно проучване. 

В интервала сред 1900 и 2019 година леталните изходи, свързани с горещини, се пресмятат на 153 078 всяка година. Това се равнява на 236 смъртни случая на 10 млн. поданици или един % от общата смъртност на планетата, гласят резултатите от научно проучване на университета в Монаш, Австралия. Учените са свързали дневната смъртност и температурите от 750 местоположения в 43 страни. 

Според резултатите Азия регистрира максимален брой смъртни случаи, а Европа - най-високия % по отношение на популацията - 655 смъртни случая на 10 млн. поданици. На национално равнище Гърция, Малта и Италия имат най-високо равнище на смъртност, породена от топлинните талази.  

Най-високите равнища на смъртност се регистрират в райони със изсъхнал климат и по-нисък междинен приход на популацията. В подтекста на климатичните промени е сериозно значимо да обърнем внимание на последствията от горещините върху човешкото здраве, споделят създателите на проучването. Необходими са освен незабавни ограничения за попречване на здравните опасности при топлинните талази, а и използването на дълготрайни тактики за минимизиране на неравенството и уязвимостта на обособени общности, се споделя още в проучването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР