Екстремната суша поставя пред поредни изпитания земеделските производители в Добруджа.След

...
Екстремната суша поставя пред поредни изпитания земеделските производители в Добруджа.След
Коментари Харесай

Незапомнена суша в житницата на България, на места не е валяло от юни

Екстремната суша слага пред следващи тествания земеделските производители в Добруджа.

След като прибраха реколтата си и осъществиха извънредно ниски междинни добиви от слънчоглед и царевица, в този момент те са изправени и пред невъзможността да извършат оран по полетата, съобщи Днес.бг.

Рисков и нерешителен е и процесът по сеенето на есенниците – пшеница, ечемик и рапица.

Масово чупене на машините, извънредно запрашаване, което в допълнение затруднява процеса, липса на каквато и да било влага на метър дълбочина и високи температури са измежду главните проблеми на тазгодишната есенна селскостопанска акция.  

Нели Стоянова е ръководител на кооперацията в село Паскалево, която обработва 10 000 дка земя. Завършили са процесът по засяване на пшеницата, без значение че почвата е в неподходящо положение, само че по думите й, аграрните процеси би трябвало да се съблюдават и колкото и да се чака, в случай че не завали, обстановката няма да се усъвършенства, оповестява БНР.

Докато на територията на кооперацията в село Паскалево дъжд е имало през август, то на други места в област Добрич последните превалявания със селскостопанско значение са били чак през юни. Такава е обстановката при Мария Дикова, която обработва към 6000 дка земя в общините Балчик и Каварна.  

Около 1 100 000 дка земя обработват в област Добрич земеделските кооперации. 35 от тях членуват в Областния съюз на кооперациите, чийто ръководител е Кирил Комитов. По думите му за дългогодишната си земеделска процедура толкоз сложна селскостопанска година не е имало.

Зърнопроизводителите споделят, че проблем са и извънредно високите температури за края на месец октомври, което би могло да се отрази на препаратите за обеззаразяване на семената той да спре да работи. Това от своя страна ще докара до проблеми и с вредители и болести, добавя Нели Стоянова.

Единствената вяра за стопаните сега е да завали дъжд, който да обезпечи по този начин нужната влага за семената, които към този момент са заложени в почвата.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР