Екстремен риск от пожари е обявен за половин България. Заради

...
Екстремен риск от пожари е обявен за половин България. Заради
Коментари Харесай

Сезонът на пожарите: Екстремна опасност в половин България

Екстремен риск от пожари е разгласен за половин България. Заради високите температури и вятъра в идващите дни заплахата ще бъде още по-голяма.

Само през последното денонощие в Хасковско огнеборците гасиха над 15 пожара, които обгърнаха хиляди декари площи.

Понякога единствено 1-2 минути са задоволителни огънят да се популяризира на десетки метри фронт.

„ Най-важният детайл е времето. При суха растителност, вятърът доста бързо популяризира пожара. При пораждане на пожар, жителите първо да се обадят на 112, с цел да оповестят за него и по-късно, в случай че могат с подръчни средства, в случай че могат, да се опитат да го лимитират ”, предложи Митко Чакалов, шеф на РСПБЗН – Хасково.

Така е станало и през вчерашния ден при огромния пожар сред Тънково и Върбово. Сигналът е просрочен с половин час и при идването на пожарникарите огънят към този момент е обхванал близо 500 декара ниви.

„ Огнените езици бяха към 5 метра, с лекост минаха пътя и не можеше да мине автомобил поради високите температури и пламъчното горене ”, изясни Веселин Бекяров, контрольор в РСПБЗН – Хасково.

Понякога единствено случайността защищава хората от най-страшното. Като в село Гарваново, където преди дни пожар стигна на метри от къщите.

В най-опасните интервали от пожарната залагат на предварителна защита. В Хасково към този момент разполагат с съвременна техника за разкриване на пожари.

„ Най-хубавото нещо на този камион е, че като се нарежда в най-високата точка, пускаме автоматизирана детекция и камерата се върти автоматизирано на 360 градуса и засича пожар ”, изясни Веселин Бекяров.

Така сега на запалването екипите са подготвени да тръгнат. От пожарната приканват хората на полето да са изключително деликатни и да не позволяват немарливост.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР