Екстрадицията в САЩ на българката Ирина Дилкинска, която е била

...
Екстрадицията в САЩ на българката Ирина Дилкинска, която е била
Коментари Харесай

Екстрадираната в САЩ юристка на Ружа Игнатова е арестувана у нас през юни 2021 г.

Екстрадицията в Съединени американски щати на българката Ирина Дилкинска, която е била началник на правния отдел в OneCoin, са по отношение на присъединяване ѝ в незаконна група за машинация и пране на пари.

 Ирина Дилкинска

„ Това е съучастничество в възможна незаконна активност на по този начин известната криптокралица Ружа Игнатова. Твърди се, че незаконната активност е осъществявана на територията на Съединени американски щати, като оттова са изпращани известия посредством телевизия и радио, че в случай че се влага в криптовалутата One Coin ще се реализира много огромна рентабилност “, съобщи на брифинг прокурор Христо Кръстев.

Искането за екстрадиция на българката е било получено през март 2021 година, като е била издадена заповед за арест от арбитър от Ню Йорк, последвала е алена бюлетина и в тази връзка Дилкинска е била задържана на 8 юни 2021 в София.

 ГЕРБ/СДС

Срещу Дилкинска няма формирано досъдебно произвеждане в България, защото закононарушението, обвързвано със схемата на OneCoin, е осъществявано на територията на Съединени американски щати, добави той.

„ Веднага е отправено искане за непрекъснато задържане на лицето, след това е била прегледано настояването за екстрадиция всъщност. Софийски градски съд е позволил екстрадиция, само че тя е била обжалвана. Апелативният съд е удостоверил решението на 2 февруари 2023 година “, разясни прокурорът, като се обоснова, че интервалът е толкоз дълъг, тъй като са изискани материали от Съединени американски щати, документи са били преведени, а правосъдният развой е на две инстанции.

„ С писмото, с което Департаментът на Съединени американски щати по правораздаване изрича признателност към българската прокуратура, желаят информация и за точното време, в което лицето е обитавало в ареста, с цел да се приспадне от наказването. Българката е била и под домакински арест. От юни 2021 до март 2023 година тя не е била непрекъснато с мярка задържане под стража “, разясни прокурор Христо Кръстев.

Не се знае къде Ирина Дилкинска ще излежава присъдата си.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР