Екстрадират четирима сънародници, за да ги съдят в Испания13 българи

...
Екстрадират четирима сънародници, за да ги съдят в Испания13 българи
Коментари Харесай

13 българи продавали антики в Испания

Екстрадират четирима сънародници, с цел да ги съдят в Испания


13 българи са арестувани при интернационална интервенция за трафик на културно-исторически полезности в Испания. На над 20 адреса проверяващите от ГДБОП, спецпрокуратурата и испанските служби са намерили и иззели към 30 600 антични предмета – монети, дребни декорации от метал и керамика и други. Назначени са експертизи, които ще открият достоверността на предметите и тяхната стойност.

Групата била основана напълно от българи, които живеели у нас и в Испания. През януари в ГДБОП постъпил сигнал за бандата, която търгувала с културно-исторически полезности, изясни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Разследващите открили, че антични монети и предмети се изнасят от страната посредством транспортни и спедиторски компании към Испания. Там те били предлагани за продажба в интернет уеб сайтове, изясни още Спиридонов. Акцията е планувана и координирана от Евроджъст и била извършена редом едновременно у нас и в Испания. В България са арестувани четирима души и за тях към този момент тече произвеждане по екстрадиция. В Испания са задържани 9 българи по редом формираното там досъдебно произвеждане за измами и пране на пари. Всички задържани ще бъдат съдени в Испания.

На няколко адреса в България са открити металдетектори, мобилни телефони, преносими компютри и 600 от античните предмети. Разследващите са открили и спрели доставка на транспортна компания, с която те били изпращани зад граница. В един от бусовете са открити пари на обща стойност 170 000 евро, които били пакетирани в доста дребни бели пликчета, изясни наблюдаващият прокурор по делото в България Сийка Милева. Все още не е открит произходът на скъпите антики и по какъв метод са били добити. “България е на основно място сред Изтока и Запада. От тук минават доста културно-исторически полезности ”, изясни Ивайло Спиридонов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР