Екстрадиран, експулсиран или доброволно прибрал се е Васил Божков? Темата

...
Екстрадиран, експулсиран или доброволно прибрал се е Васил Божков? Темата
Коментари Харесай

Екстрадиране, експулсиране или доброволно предаване: Какво се знае за завръщането на Васил Божков?

Екстрадиран, експулсиран или непринудено прибрал се е Васил Божков? Темата разясниха в предаването „ Здравей, България ” юрист Ивета Анадолска и Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи.

„ Две неща ми направиха усещане. Първо не е типично за господин Божков да се върне с полет на гражданската авиация, включително и нискотарифна. Последните години той пътува с частен аероплан, по същия метод напусна България. Това демонстрира, най-малко за мен, че неговото връщане е проведено от управляващите в ОАЕ ”, съобщи Милен Керемедчиев.

„ За да разбираем проблема, би трябвало да се върнем обратно за метода, по който той обитава в ОАЕ. Когато той напусна България с неговия частен аероплан, той влезе в ОАЕ и стартира да обитава там. След като българските управляващи повдигнаха обвинявания против него и изпратиха документите, тогава неговият паспорт беше лишен в ОАЕ. Това е естествена процедура там. ОАЕ по принцип са парадайс за хора, които се търсят от международните правораздавателни органи. Страшно доста хора с червени бюлетини от Интерпол живеят там ”, изясни Керемедчиев.

„ След като му бъде лишен паспорта, това му не разрешава да напуща страната. Връщането в България може да стане по два метода. Единият е с решение на съда. Вика се в полицията и му се дават 72 часа да напусне страната, като би трябвало да показа самолетен билет, защото, в случай че пътува с частен аероплан, не е ясно къде ще дойде. Втората опция – в случай че в действителност съставлява заплаха за сигурността на полета, тогава бива арестуван в ареста, по-късно се ескортира до аероплан, качва се в самолета, там му се смъкват белезниците, само че не се съпровожда от полицията. Уведомяват се българските управляващи, които го чакат в България ”, сподели Керемедчиев.

Според него повода информацията да пристигна с дни забавяне у нас, е слаба връзка сред Министерство на външните работи. „ Цялата информация става през външното министерство на ОАЕ, българското посолство в Абу Даби, което би трябвало да съобщи тази информация в България ”, съобщи Керемедчиев.

Според юрист Ивета Анадолска няма довършено екстрадиционно произвеждане с краен правосъден акт, с който е почетено настояването на България за изгонване на Васил Божков.

„ Екстрадицията е комплицирано правосъдно произвеждане, в което би трябвало да бъдат спазени едни официални условия. Тези условия са - най-малкото нужните документи, които видно от това, което юристите на Божков разгласиха, е извършено такова екстрадиционно произвеждане през 2021 година и съдът в Абу Даби е показал, че отхвърля изгонването му, тъй като не са показани няколко от петте наложителни документа, които се изискват, с цел да се прегледа настояването за екстрадиция. Ако имаше следващо изпращане на документи от българската страна и уважаване на това искане, прокуратурата трябваше да показа такова правосъдно решение. Само в тези случаи - със правосъдно решение, може да се одобри, че е завършило екстрадиционното произвеждане и почетено нашето искане да бъде екстрадиран. Тогава прокуратурата в мярката му за неотклонение, която се преглежда от Софийския градски съд, трябваше да го показа, а не съдът да одобри, че няма заплаха да се укрие ”, изясни юрист Анадолска.

„ Това, което се случва в този момент, е водевил ”, счита юрист Анадолска. „ Аз персонално се тормозя дали всичките тези информации, които от през вчерашния ден текат, не са ориентирани към това да бъде стимулиран по някакъв метод Апелативният съд, когато преглежда мярката за неотклонение, да одобри, че има и заплаха от укриване. Защото при една екстрадиция естествено, че такава заплаха е действителна ”, сподели Анадолска. „ В съответния случай, писмото, което е изпратено от националното бюро на Интерпол от Абу Даби до софийското, в което се приказва за екстрадиция, всъщност има за мен един осведомителен темперамент – „ снемаме го от масивите на Интерпол, тъй като към този момент той си прибира в България ”. Тези документи, които са оповестени, в действителност са достоверни. От 23 август е писмото, което му е връчено на Божко. Отказана е екстрадиция и той ще се върне непринудено в България ”, разяснява юрист Анадолска.

Според Милен Керемедчиев е допустима хипотезата, че Божков е изискал да се прибере, отишъл е в прокуратурата, връщат му паспорта и тъй като към момента е търсен, по тази причина се изпращат документи към България, с които се предизвестява, че той се връща и по тази причина го смъкват от осведомителната система на Интерпол.

„ Пак споделям - доста рядко Обединените арабски емирства екстрадират търсени от Интерпол лица ”, сподели Керемедчиев. „ Това, че няма и решение на съда в Абу Даби за изгонване, а има решение той да не бъде екстрадиран, също навежда на мисълта, че той е се явил в полицията, където е арестуван неговият паспорт и е поискал да се върне в България. Съответно управляващите за това и не са го и ескортирали до летището, а са поискали доказателство, че той ще се върне в България. Това е бил самолетния билет ”, сподели Керемедчиев.

„ Ако има екстрадиция със правосъден акт, тогава наложително Съдебната защита от България отива и си го поема от летището в Абу Даби ”, изясни още юрист Анадолска.

Не е и експулсиране, счита адвокатката. Тя изясни, че това е друга мярка - наложително извеждане на чужденец от страната, в случай че съществува заплаха от засягане на националната сигурност или за публичния ред.

„ Но в това писма на Интерпол е писано, че е по ваше искане. Тоест, изключваме експулсирането ”, съобщи Анадолска.

Предполагаемата съветска връзка е „ странна ”, счита Керемедчиев. „ Не знам по какъв начин ми могла да се направи ”.

Освен това той посочи, че единият от юристите на Божков се занимава по-скоро с каузи, свързани със Съединени американски щати. „ И по закона Магнитски, и по други такива каузи ”, сподели Керемедчиев.

И двамата събеседници обаче се сплотиха към мнението, че по-скоро Божков самичък е решил да се прибере.

Повече гледайте във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР