Експресното национално представително флаш проучване на Алфа Рисърч, проведено специално

...
Експресното национално представително флаш проучване на Алфа Рисърч, проведено специално
Коментари Харесай

45% смятат, че ще е добре за България НС да подкрепи правителството на Габровски

Експресното национално представително флаш изследване на " Алфа Рисърч ", извършено особено за Българска национална телевизия през днешния ден зададе следния въпрос:

" Според вас, добре ли ще е за България Народното събрание да поддържа държавното управление, препоръчано от проф. Габровски? "

45% от запитаните дават отговор утвърдително на този въпрос. 38% считат, че поддръжката за оферти кабинет Габровски няма да е нещо положително за страната. А 17% дават отговор, че не могат да преценяват.

Номинираният за министър председател с мандата на ГЕРБ-СДС проф.Николай Габровски през днешния ден предложи своя проектокабинет на президента Радев. В него доминират специалисти, част от които са били министри, заместник-министри и началници на организации в служебни кабинети, в държавното управление на Тройната коалиция, както и кабинетите на Кирил Петков, Бойко Борисов и Пламен Орешарски.

С избора си на състав на Министерския съвет професор Габровски стартира концепцията за надпартиен кабинет и пробва да построи мост към парламентарни партии, които досега не дават безапелационен отговор дали считат да го поддържат.

Той дефинира министрите, на които се е спрял като екип от работещи специалисти без ярка политическа багра, които са заемали управителни позиции.

Темата в студиото на " Още от деня " разясниха социологът Боряна Димитрова от " Алфа рисърч " и политологът Любомир Стефанов. Според Димитрова има две съществени аргументи ГЕРБ да предложат проектокабинет и първата е отговорността им като мандатоносител.

" ГЕРБ неведнъж обявиха, че упованието на техните гласоподаватели и на българските жители е да се предложи кабинет и към този момент оттова нататък да се тества дали той ще получи поддръжка или не. Абдикирането от тази отговорност би означавало много съществени упреци за тях ", разяснява тя.

Предсрочни избори през март няма ни отведат доста по-далеч и би трябвало да се търси друг излаз, уточни още тя.

Според Любомир Стефанов експертните държавни управления са бягство от политическа отговорност.

" Нито един от тези хора, които несъмнено имат своите качества, нямат политическа отговорност, тъй като не са избирани - респективно кой ги е предложил тях? Гражданите като вероятно се съгласят, тъй като и тях никой не ги е питал - коя партия носи отговорността за мандата на ГЕРБ - качил се е някой на коледната шейна на ГЕРБ сега и се вози към елхата с дарове ", разяснява политологът.

По думите му не е ясно кой ще желае отговорност на кабинета за дейностите му. Боряна Димитрова съобщи, че това ще е обвързване както на мандатоносителя, по този начин и на партиите, които вероятно биха подкрепили това държавно управление.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР