Експресът „Връзка с Европа“ – специална влакова композиция, част от

...
Експресът „Връзка с Европа“ – специална влакова композиция, част от
Коментари Харесай

Тръгва уникална влакова композиция

Експресът „ Връзка с Европа “ – специфична влакова комбинация, част от деянията във връзка на Европейската година на железопътния превоз (2021 г.), ще се насочи на странствуване от гарата в Лисабон на 2 септември. По време на петседмичното си странствуване той ще спре на гарите в над 100 града. Крайната му дестинация е Париж, където се чака той да дойде на 7 октомври. С начална гара в Лисабон, последна дестинация в Париж и междинна спирка в Любляна, влакът алегорично свързва и португалското, словенското и френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия.

Европейският комисар по въпросите на превоза госпожа Адина Вълян съобщи: Железопътният превоз е оставил трайна следа в нашата богата и обща история. Железопътният превоз обаче е и бъдещето на Европа. Това е нашият път към намаляване на последствията от изменението на климата и стимулирането на икономическото възобновяване след пандемията на фона на напъните ни за основаване на безпристрастен във връзка с въглеродните излъчвания транспортен бранш. През идващите седмици експресът „ Връзка с Европа “ ще се трансформира в движеща се конференция, лаборатория и конгрес за публичен спор за това по какъв начин железопътният превоз да се трансформира в желания метод на напредване без значение дали пътуваме за наслаждение, или по работа. Елате да ни посрещнете, когато стопираме на гара покрай вас.

По маршрута на гарите на влака се възнамеряват разнообразни прояви. Любителите на железопътния превоз могат да наблюдават дебатите, които се организират по време на пътуването от участниците в него, и разискванията на политиката на Европейски Съюз в региона на инфраструктурата и ролята на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), които ще бъдат излъчени онлайн на уеб страницата на самодейността от Лисабон, Букурещ, Берлин и Бетембург. Експресът „ Връзка с Европа “ е артикул на забележителното съдействие сред Европейската комисия и Общността на европейските железници и инфраструктурни сдружения (CER), европейските оператори на железопътен превоз, ангажираните с ръководството на инфраструктура лица и редица други сътрудници на ниво на Европейски Съюз и на локално ниво.

Председателят на CER и основен изпълнителен шеф на австрийските федерални железници Андреас Мате акцентира смисъла на този взаимен план: Експресът „ Връзка с Европа “ е удивително доказателство за триумфа на Европейската година на железопътния превоз, като в същото време обръща внимание на провокации, пред които ние всички сме изправени. Членовете на CER са поели ангажимент да доведат до сполучливо осъществяване на Зеления пакт. Стабилността на европейския железопътен бранш има основна роля за постигането на задачите на Европейски Съюз в региона на климата. В момента пред трансграничния железопътен превоз има прекалено много механически спънки и напредването на трен в Европа отвън националните граници е доста затруднено. Трябва да продължим с напъните товарните транспорти да се поемат не толкоз от автомобилния, а повече от железопътния превоз, да предоставяме комфортни разновидности за напредване на хората, които всекидневно пътуват до работното си място, и да разтеглим опциите на интернационалния пътнически железопътен превоз на дълги дистанции посредством предлагането на дневни и нощни услуги. Убеден съм, че с експреса „ Връзка с Европа “ ще повишим осведомеността за тези провокации. Бих желал да благодаря на всички сътрудници и сътрудници, които реализираха този план, и искам на експреса „ Връзка с Европа “ на добър път!

Експресът „ Връзка с Европа “ стана действителност с помощта на взаимните старания на сътрудници от европейския железопътен бранш и институции на европейско, национално и локално ниво. Поради другите характерности на ширината на релсите в Европа експресът „ Връзка с Европа “ на процедура се състои от три вида влакови композиции – иберийски, общоприет и балтийски, които ще реализират връзка между тях по маршрута. Проектът бе мотив да се обърне внимание на неналичието на оперативна съгласуемост сред някои елементи от европейската железопътна инфраструктура, само че с него на напред във времето ще изпъкне доста положителното съдействие сред железопътните предприятия и ангажираните с ръководството на инфраструктурата.

Вагоните са предоставени от разнообразни европейски железници. Единият от тях, обезпечен от MAV (Унгария), ще бъде хазаин на мобилна галерия, проведена от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и взаимното дружество Shift2Rail. На нея ще бъдат изложени редица настоящи технологии и нововъведения, които спомагат за предлагането на по-комфротно пътешестване във влака. На нея ще се покаже и по какъв начин Европейски Съюз поддържа инфраструктурни планове. Стандартната влакова комбинация ще включва вагон, където ще бъдат провеждани разисквания (предоставен от SNCF, Франция), два общоприети пътнически вагона (DB, Германия и SBB, Швейцария), вагон-ресторант (FS, Италия) и спален вагон (ÖBB, Австрия). Влакът за иберийския вид релси, пътуващ сред Португалия и Испания, е обезпечен от испанския оператор Renfe, а балтийският — от литовския LTG. Заради продължаващата пандемия при организирането на дейностите по плана за експреса „ Връзка с Европа “ приоритет бе предан на сигурността. Някои прояви ще бъдат предавани онлайн, само че феновете на пътуването с трен са добре пристигнали да приветстват експреса на избрани гари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР