Експортът е този, който се възстанови най-бързи по време на

...
Експортът е този, който се възстанови най-бързи по време на
Коментари Харесай

Ето кои инвеститори ще се върнат на пазара

Експортът е този, който се възвърне най-бързи по време на рецесията. Същото се случи и при предходната рецесия през 2008-2009 година “, напомни изпълнителният шеф на Института за икономическа политика Ясен Георгиев по време на показване на резултатите от анкета извършена измежду австрийски компании, които са работят на българския пазар. „ Износът от България, който способства за растежа през 2021 година, не се прави единствено от български, само че и от задгранични компании. Прогнозата е през тази година самостоятелното ползване да има по-малък принос към растежа, поради по-високата инфлацията. Очакванията са през 2022 година вложенията да се завърнат, заради това, че бяха отлагани в интервал на рецесия, както и съществуването на позитивна инерция през последните няколко месеца “, добавя Георгиев.

Що се отнася до инфлацията, то повишението ѝ е близо до това, на което станахме очевидци по време на присъединението на България към Европейския Съюз. „ Очакванията бяха, че инфлацията ще е с по-краткотраен резултат, само че доста евентуално е тя да продължи да бъде с интензивен ритъм “, разяснява Георгиев.

Въпреки разтърсванията на пазар на труда той остава еластичен и постоянен. Безработицата е в търпими граници и упованията са да продължи да пада и тази и идната година и да доближи нива под 5%. Въпросът е от кое място да се откри дипломиран човешки запас. Едно от решенията са засилените вложения в автоматизация и цифровизация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР