Експонирането на археологическите находки от форума на Филипопол под днешния

...
Експонирането на археологическите находки от форума на Филипопол под днешния
Коментари Харесай

От дефект - ефект: Разкопките на площада стават атракция

Експонирането на археологическите находки от форума на Филипопол под днешния площад „ Централен” ще се довършва през 2019 година като част от атракциите на Пловдив като Европейска столица на културата. Иначе площадът би трябвало да е освежен до началото на 2019-а, заяви кметът Иван Тотев. Предстои оповестяването на конкурсната процедура за планиране, откакто е получена позицията на Министерството на културата за концепциите на градската администрация. Така към този момент е решен казусът с границите на площада, тъй като съгласно старите проекти Цар-Симеоновата градина се простира съвсем до Пощата.

„ Процедурата ще е разграничена на 4 подобекта - археологията, метода към подлеза на „ Тримонциум”, зоната от северната страна на Пощата и пространството сред разкопките и самата постройка на Пощата. Искаме проектантите да ни дадат съответни хрумвания за експонирането на археологията”, изясни Тотев.

Ще се търси и решение за прекосяването от пешеходното пространство към подлеза, което може да стане и за сметка на Площта на паркинга пред „ Тримонциум”.

Зоната към Одеона ще стане комерсиална, само че там ще бъдат сложени най-вече питейни заведения, предлагащи „ безконечна сянка през лятото”, по думите на Тотев, и панорама към дребната спрямо Античния спектакъл антична сцена.

Ремонтът на площада ще би трябвало да се вмести в отпуснатите от държавното управление 8 млн. лева Други 3 милиона и половина държавни пари ще бъдат дадени за построяването на нова изложба на ул. „ Гладстон”. Вече е ясно, че сегашната постройка на галерията не е монумент на културата и може да бъде съборена и да се стартира ново строителство. Заданието е в съгласие с Дружеството на пловдивските художници. Сградата ще бъде железна структура, което допуска да бъде издигната бързо, тъй че и новата изложба би трябвало да е реалност до 2019 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР