„Експонираме археологическите находки, които разкрихме при църквата „Св. Неделя“ и

...
„Експонираме археологическите находки, които разкрихме при църквата „Св. Неделя“ и
Коментари Харесай

Фандъкова: Експонираме археологията на пл. Света Неделя и свързваме пешеходните пространства

„ Експонираме археологическите находки, които разкрихме при църквата „ Св. Неделя “ и възвръщаме площада. През ноември стартира представянето на плановете от интернационалния конкурс, в който вземат участие 7 интернационалните архитектурни бюра. С реновирането на площада ще свържем и пешеходните зони в историческия център. В непосредственост до „ Света Неделя “ ще разкрием и средновековната черква „ Св. Спас “.

Това сподели претендентът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ/СДС на среща с създатели, археолози, архитекти и представители на туристическия отрасъл. „ Културно-историческото завещание на София е отговорност и задача за бъдещето на града и децата ни “, сподели Фандъкова и добави, че в последните години общината влага в разкриването и опазването му. Това е и една от аргументите за увеличение на броя на туристите в София – с над 80% в последните 10 години.

„ Успяхме да откупим една от знаковите здания на София - къщата-музей на поета Пейо Яворов, което беше ангажимент, който поех. Предстои работа по градивното подсилване на постройката “, добави Фандъкова, представена от пресцентъра на ГЕРБ.

„ Възстановихме и къщата на Ненко Балкански, която общината разви като център за литература и превод “, уточни претендентът за общински консултант Малина Едрева.

„ Успяхме да запазим Царските конюшни и следва тяхната социализация. Справихме се с помощта на устройствения проект, който бяхме приели, с който не допуснахме никакво ново застрояване и надстрояване “, изясни Фандъкова.

Тя изясни, че за запазване на историческото завещание е основана стратегия „ Културно завещание “. С нея общината подкрепя притежателите на сгради-паметници на културата в изработването на планове за реставрацията им.

„ Удължихме срокът за подаване на документи до края на ноември, с цел да могат повече притежатели да вземат участие “, заяви претендентът за общински консултант Силвия Христова.

За 10 години са реставрирани десетки здания, недвижими културни полезности и остарели здания в историческия център на София. Много от тях са здания в региона на Женския пазар.

„ В момента възвръщаме банята в Банкя и приготвяме плановете за баните в

„ Горна баня “ и „ Овча купел “, за които осигурихме финансиране “, подсети Фандъкова.

Продължава работата по експониране на археологически парк на неолитното населено място в „ Слатина “, както и зоната към Късноантичния пантеон в Южен парк.

Малина Едрева добави, че общината работи интензивно за основаване на нови места за просвета и следва построяването на център за модерно изкуство на мястото на някогашната топлоцентрала до НДК.

В срещата присъединяване взеха претендентът за кмет на регион „ Възраждане “ Савина Савова и претендентите за общински съветници от коалиция ГЕРБ/СДС Николай Стойнев, Зафир Зарков, Симеон Колев, Михаела Иванова и Николай Диков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР