Експонати за Музей на медицината започнаха да събират в Медицинския

...
Експонати за Музей на медицината започнаха да събират в Медицинския
Коментари Харесай

МУ Пловдив с много големи планове, ще се случи ли промяната?

Експонати за Музей на медицината започнаха да събират в Медицинския университет в Пловдив. Идеята е той да се обитава в нова постройка на библиотеката. " Моя огромна фантазия е да създадем нова библиотека. Това е нещо, без което не може един университет. Това ще бъде една модерна библиотека, отговаряща на актуалните условия - с електронни листове, с далечен достъп. В тази библиотека предвиждаме да имаме и Музей на медицината ", съобщи ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев. Вече са събрани и първите експонати.

" Колегите одобриха концепцията доста въодушевено, тъй като историята - това е директната ни връзка с нашата памет и с артефактите на времето. Те възпитават, а и един доктор би трябвало да знае какво е било по-рано ", сподели още проф. Костянев.

Вече са основани контакти и Исторически музей-Пловдив и по този начин ще може да бъде основан един съвременен Музей на медицината, който датира още от хилядолетията. В него ще бъдат поместени и археологически експонати.

" Мисля, че и в тази тенденция ще реализираме положителни резултати и несъмнено, най-важното е непрестанно да подобряваме качеството на преподаването, тъй като това е в действителност главната ни цел ", съобщи ректорът на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев.

Ръководството на Университета е окуражено тази година да смени целия ландшафт. " През 2018 година се надявам да стартираме строителството на нов образователен корпус, да създадем ремонт на старите здания на лечебните заведения, които наподобяват по не най-красивия метод. Дай Боже да стартираме да строим и комплекса, наименуван Бърза помощ, където ще има още един образователен корпус, където ще бъде и по този начин нареченият Диагностичен лековит център ", добави проф. Костянев.

Той се надява, че през 2019 година всичко ще наподобява по напълно друг метод. МУ-Пловдив има няколко доста съществени достижения през последната година. Едното от тях е, че приключи построяването на Студентски административно-информационен комплекс, тъй че входът на лечебните заведения и университетът имат към този момент съвременен тип. Друго знаково събитие през 2017 година, което касае научната и просветителната част, е завършването на Симулационния подготвителен център, който е гордостта на Университета.

" Идеята е следващата година да сертифицираме този център. Той е един от най-хубавите в Южна Европа и с него ставаме софтуерни водачи в региона на техническото обучение, на виртуалния свят, тъй като живеем в цифрово време, работим с цифрово потомство и това са неизбежни стъпки ", сподели още ректорът на МУ-Пловдив.

Той акцентира, че сега в България няма различен сходен център и съобщи, че управлението се пробва да построи стройна система, ръб с интернационално присъединяване и да стартира да експлоатира оптимално това, тъй като е една доста сериозна инвестиция.

" Искаме да бъдем потребни за студентите и на специализиращите лекари. Интересът е голям, към този момент има листа на чакащи за другите курсове. Най-важното е, че с него се надяваме да понижим % на медицинските неточности, тъй като студентите и специализантите ще могат да упражняват най-трудните хирургични операции. Непрекъснато се стремим да обновяваме техническия парк на лабораториите. Навсякъде имаме смарт тв приемници, на всички места се употребява електронно образование ", заяви още проф. Костянев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР