Експлозията на газ гризу в мина Костенко в Караганда, Централен

...
Експлозията на газ гризу в мина Костенко в Караганда, Централен
Коментари Харесай

Национален траур в Казахстан след смъртта на 36 миньори, издирването продължава

Експлозията на газ гризу в мина " Костенко " в Караганда, Централен Казахстан, е следващата от дълъг лист от тежки повреди в промишлени обекти на " Арселормитал " в страната. Най-новата покруса накара казахстанското държавно управление да национализира локалната дъщерна компания на най-големия производител на стомана в света.

По информация на министерството на изключителните обстановки досега са открити телата на 36 миньори, а още 10 служащи не престават да се търсят.

Спасителите обаче към този момент предизвестиха, че възможностите да ги открият живи са доста слаби заради неналичието на вентилация в мината, лимитираната самостоятелност на спешните респиратори на миньорите и силата на детонацията, разпростряла се на два километра.

Веднага откакто бе обявено за повредата през вчерашния ден сутринта, казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди съдействието с група " Арселормитал " да бъде прекъснато. В наличието на фамилиите на жертвите в Караганда президентът съобщи, че " Арселормитал " " е най-лошата компания в историята на Казахстан от позиция на съдействието с държавното управление ".

Малко по-късно казахстанското държавно управление и стоманодобивният колос оповестиха авансово съглашение за " прекачване на собствеността на компанията на Република Казахстан ". Групата съобщи, че се " ангажира да завърши договорката " за локалното си дъщерно сдружение " Арселормитал Темиртау " (ArcelorMittal Temirtaou) във допустимо най-кратки периоди.

Днес знамената в Казахстан са на половина спуснати в памет на починалите.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година в Казахстан са изгубили живота си към 200 миньори, огромната част от които - в предприятия на " Арселормитал ". При идването си страната през 1995 година компанията донесе вяра на фона на социално-икономическия спад рухването на комунизма. По-късно обаче неналичието на вложения и несъответстващите правила за сигурност бяха неведнъж подложени на критика от управляващите, а синдикатите призоваваха за по-строг държавен надзор, напомня Агенция Франс Прес.

Базирана в Люксембург, компания " Арселормитал ", ръководена от индийския предприемач Лакшми Митал, ръководи към 15 завода и мини в централните елементи на Казахстан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР