Експлозия на Слънцето се случи в огромно слънчево петно, наречено

...
Експлозия на Слънцето се случи в огромно слънчево петно, наречено
Коментари Харесай

Най-силният взрив на Слънцето! Пострада един континент, очаква се геомагнитна буря ВИДЕО

Експлозия на Слънцето се случи в голямо слънчево леке, наречено AR3354, което е 7 пъти по-голямо от диаметъра на Земята, т.е. размерът му е почти 89 хиляди км. Слънчевото изригване е записано от галактическия транспортен съд SDO късно вечерта, на 2 юли, а точно в 22:14 часа.

Най-мощното от всички съществуващи изригвания на Слънцето, изригване от клас X, по-точно клас X1.1, се случи в гигантско слънчево леке ​​AR3354 и енергийният поток доближи нашата планета за 10 минути.

Тази мощна радиация от Слънцето удари земната атмосфера, йонизира горния й пласт и това провокира много дълго спиране на късовълновите радиокомуникации в западната част на Северна Америка, както и в някои елементи на Тихия океан, пише Space. Според учени от НАСА спирането е траяло цялостен половин час, което е един от върховете за сходни събития.
 слънце, слънчево изригване Слънчевото изригване е записано от галактическия транспортен съд SDO късно вечерта, 2 юли Снимка: NASA
Учените споделят, че това е 18-ото такова изригване от клас X в 25-ия безоблачен цикъл, който стартира през 2019 г. Заслужава да се означи, че през предходния 11-годишен безоблачен цикъл са регистрирани единствено 14 изригвания с тази мощ. Това не е изненадващо, защото съгласно последните изследвания актуалният безоблачен цикъл е доста по-активен във връзка с появяването както на сбор на факелите и факелите от клас X въобще.

Според НАСА Слънцето е видяло доста повече слънчеви петна през последните месеци, в сравнение с в предишното. Например единствено през юни тази година учените записаха най-високия междинен месечен % на слънчеви петна за последните 21 години. Тоест, идният безоблачен най-много на Слънцето, когато интензивността на нашата звезда доближи своя връх, както някои учени предвидиха, в действителност ще се характеризира с появяването на доста по-голям брой изригвания от преди. Пикът на тази интензивност, съгласно разнообразни оценки, може да пристигна още през идната година, макар че други прогнози споделят, че няма да пристигна до 2025 година
 слънце Слънцето видя доста повече слънчеви петна през последните месеци, в сравнение с в предишното. Снимка: NASA
Слънчевите изригвания, които попадат в пет разнообразни класа (A, B, C, M и X), са резултат от наново свързване на линиите на магнитното поле в слънчевите петна. Тоест, тези силови линии се заплитат, разделят и по-късно се свързват още веднъж.

Както бе упоменато нагоре, слънчевите изригвания, които принадлежат към клас X, са допустимо най-силните на нашата звезда. Изригванията от клас X са 10 000 пъти по-мощни от най-слабите изригвания от клас А. Но неотдавна астрономите записаха и появяването на огромен брой изригвания от клас C и M. Ако Земята е на пътя на това излъчване, тогава такива освобождението на сила води до проблемите, разказани нагоре, само че може също да засегне спътниците и електрическите мрежи.



Да чакаме ли геомагнитна стихия? Такива мощни слънчеви изригвания постоянно са съпроводени от изхвърляне на плазма или изхвърляне на коронална маса, споделят учените. Досега апаратът SDO не е записал такова изпускане, само че учените считат, че толкоз дълга мълния не би могла да мине без изпускане на плазма. Следователно може да е минало неусетно. Както от време на време се случва, учените ще узнаят, че такова изхвърляне се е случило, когато то доближи Земята.

Ако се случи такова изригване, тогава съгласно учените още в сряда, 5 юли, или четвъртък, 6 юли, тази плазма ще доближи планетата и ще провокира геомагнитна стихия. Но силата на тази стихия може да бъде както огромна, по този начин и не доста, тъй като не зависи от силата на слънчевото изригване.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР