Бомба на политически митинг в северозападен Пакистан уби най-малко 44 души и рани близо 200

...
Експлозия на политически митинг на границата на Пакистан с Афганистан
Коментари Харесай

Експлозия на политически митинг на границата на Пакистан с Афганистан уби най-малко 44 души и рани близо 200 при неделна атака, извършена от висш лидер искаше да отслаби пакистанските ислямисти.

Окръгът Баджур близо до афганистанската граница беше крепост на пакистанските талибани - близък съюзник на талибанското правителство в Афганистан - преди пакистанската армия да изгони екстремистите от района. Поддръжниците на твърдолинейния пакистански духовник и лидер на политическа партия Маулана Фазлур Рехман, чийто Джамиат Улема Ислям като цяло подкрепя регионалните ислямисти, се събраха в Баджур в неделя в зала близо до пазар извън столицата на областта. Представители на партията казаха, че Рехман не е на митинга, но организаторите са добавили палатки, защото са се появили толкова много поддръжници, а партийни доброволци с палки помагат да се контролира тълпата.

Длъжностни лица обявяваха пристигането на Абдул Рашид, лидер на ислямската партия Jamiat Ulema, когато бомбата избухна при една от най-кървавите атаки в Пакистан през последните години.

„Наоколо имаше прах и дим и бях под няколко ранени хора, откъдето едва можех да се изправя , само за да видя хаос и някои разпръснати крайници“, каза Адам Хан, 45, който беше повален на земята от взрива около 16:00 часа. и ударен от трески в крака и двете си ръце.

Пакистанските талибани или TTP заявиха в изявление, изпратено до Асошиейтед прес, че бомбардировката е имала за цел да настрои ислямистите едни срещу други. Забиула Муджахид, говорител на афганистанските талибани, каза в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, че "подобни престъпления не могат да бъдат оправдани по никакъв начин".

Завземането на властта от афганистанските талибани в Афганистан в средата на август 2021 г. насърчи TTP. Те едностранно прекратиха споразумението за прекратяване на огъня с пакистанското правителство през ноември и засилиха атаките в цялата страна.

Бомбардът дойде часове преди пристигането на китайския вицепремиер Хе Лифенг в Исламабад, където той беше за участие в събитие за отбелязване на десетилетие от Китайско-пакистанския икономически коридор, или CPEC, обширен пакет, в който Пекин е инвестирал милиарди долари в Пакистан.

През последните месеци Китай помогна на Пакистан да избегне фалит по държавните плащания. Някои китайски граждани обаче също са били мишена на екстремисти в Северозападен Пакистан и на други места.

Фероз Джамал, министър на информацията на провинцията, каза пред Асошиейтед прес, че досега 44 души са били „убити мъченици“ и близо 200 ранени в бомбардировката.

Бомбардировката беше една от четирите най-тежки атаки в северозападната част от 2014 г., когато 147 души, предимно ученици, бяха убити при талибанска атака срещу управлявано от армията училище в Пешавар. През януари 74 души бяха убити при бомбен атентат в джамия в Пешавар. През февруари повече от 100 души, предимно полицаи, загинаха при бомбен атентат в джамия в строго охраняван комплекс, в който се помещава щабът на полицията в Пешавар.

Премиерът Шариф и президентът Ариф Алви осъдиха нападението и поискаха от официалните лица да осигурят цялата възможна помощ на ранените и опечалените семейства.

Маулана Зиаула, местният шеф на партията на Рехман, беше сред загиналите. Лидерите на JUI Рашид и бившият депутат Маулана Джамалудин също бяха на сцената, но се отърваха невредими.

Рашид, регионалният ръководител на партията, каза, че нападението е опит за отстраняване на JUI от терена преди парламентарните избори през ноември , но той каза, че подобна тактика няма да работи. Атентатът предизвика национално осъждане, като управляващите и опозиционните партии изразиха съболезнования на семействата на загиналите при нападението.

Рехман се смята за проталибански духовник и политическата му партия е част от коалиционно правителство в Исламабад. Организират се срещи в цялата страна за мобилизиране на симпатизанти за предстоящите избори.

„Много от нашите колеги загубиха живота си и много други бяха ранени при този инцидент. Ще поискам от федералните и провинциалните администрации да разследват напълно този инцидент и да осигурят дължимото обезщетение и медицински съоръжения на засегнатите“, Рашид каза.

Мохамад Уали, друг присъстващ на митинга, каза, че е слушал оратор да се обръща към тълпата, когато огромната експлозия временно го оглуши.

„Бях близо до дозатора за вода да донеса чаша вода, когато бомбата избухна, хвърляйки ме на земята“, каза той. „Дойдохме на срещата с ентусиазъм, но се озовахме в болницата, виждайки плачещи, ранени хора и хлипащи роднини да вземат телата на близките си.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР