Експлозия избухна при преминаването на кортежа на палестинския премиер Рами

Експлозия избухна при преминаването на кортежа на палестинския премиер Рами ...

Експлозия избухна до конвоя на палестинския премиер в Ивицата Газа.

Експлозия избухна при преминаването на кортежа на палестинския премиер Рами Хамдала в Ивицата Газа. Причината за взрива засега не е установена, но той породи подозрения за покушение, съобщава „Индипендънт“.

Пострадали са седем души, но премиерът е навредим, както и шефът на палестинското разузнаване Маджид Фарадж, който е бил в кортежа.
 
Фарадж заяви, че е прекалено рано да се каже кой е отговорен. Президентът на палестинската автономна власт Махмуд Абас обаче обвини за експлозията ислямисткото движение „Хамас“, което контролира Ивицата Газа.
 
Движението от своя страна осъди експлозията и я нарече „престъпление“ и опит „да се навреди на усилията за постигане на палестинско единство и помирение“, като обеща „спешно разследване“.
 
След инцидента Хамдала напусна Газа и замина обратно за Западния бряг.
 
Визитата на премиера на палестинската автономна власт, действащ на Западния бряг, е рядко събитие за Газа. Хамдала пристигна в управлявания от „Хамас“ анклав за откриването на отдавна очаквана водопречиствателна станция. Световната банка, Европейският съюз и европейски правителства дадоха близо 75 млн. долара за финансиране на проекта. След като „Хамас“ отне контрола над Газа от палестинската власт през 2007 г. и последва израелско-египетската блокада на ивицата, различни спънки, както и недостигът на електроенергия забави реализирането му с четири години.
  

Източник: blitz.bg