Експлозии и пожари избухнаха на най-малко 17 места в Южен

...
Експлозии и пожари избухнаха на най-малко 17 места в Южен
Коментари Харесай

Координирани бомбени атаки и палежи в Южен Тайланд

Експлозии и пожари избухнаха на минимум 17 места в Южен Тайланд в сряда, оповестиха управляващите, като евентуално с тава дума за голям брой координирани офанзиви, при които са ранени минимум седем души , предава Ройтерс.

Бомбените атентати и палежите са осъществени след среднощ и са ориентирани към магазини и бензиностанции в три провинции, като са леко ранени минимум седем души, съгласно изказвания на полицията и военните.

До момента никой не е поел отговорност за офанзивите.

Провинциите в Южен Тайланд по границата с Малайзия са място на траяли десетилетия протести въпреки и не с висока активност, в които тайландското държавно управление се бори със сенчести групировки, настояващи за самостоятелност за най-вече мюсюлманските провинции Патани, Яла, Наратхиват и елементи от Сонгкхла.

Повече от 7300 души са били убити в този спор от 2004 година насам, съгласно групата Deep South Watch, която следи насилието. Мирните договаряния, които започнаха през 2013 година, бяха изправени пред многократни спирания.

Атаките в сряда пристигнаха, откакто тайландското държавно управление по-рано тази година възобнови полемиките с главната бунтовническа група, Barisan Revolusi Nasional, след двугодишна пауза заради пандемията.

Организацията за обединено избавление на Патани (PULO), която беше отстранена от последния кръг от договарянията, извърши бомбени атентати по време на свещения мюсюлмански месец Рамазан, потвърждавайки, че разговорът не е приобщаващ. Правителството съобщи, че е готово да беседва с всички групировки.

Лидерът на PULO Кастури Махота сподели пред Ройтерс, че " офанзивите от сряда нямат нищо общо " с неговата организация.
 13 починаха в пожар в нощен клуб в Тайланд
13 починаха в пожар в нощен клуб в Тайланд

Властите проверяват инцидента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР