Експертно мнение за възможната дата на парламентарния вот. Експертът по

...
Експертно мнение за възможната дата на парламентарния вот. Експертът по
Коментари Харесай

Коя е възможната дата на парламентарния вот?

Експертно мнение за вероятната дата на парламентарния избор. Експертът по конституционно право лекар Симона Велева разяснява за " По света и у нас ", че е допустимо президентът да забави указа за разформироване на 46-ото Народно заседание след 22 октомври, само че не е редно.

Конституцията планува период за привикване на Народното събрание, само че не и за период за неговото разформироване точно, с цел да може да има повече разновидности, добави Симона Велева.

" Указът, с който разпуска Народното събрание е този, с който ще насрочи изборите и те би трябвало да са не по-късно от два месеца след разформироване на Народно събрание, с цел да има тъкмо ясно закрепена дата. Ако президентът разпусне идната седмица Народното събрание, ако Българска социалистическа партия върнат мандата на 7-ми и да вземем за пример го разпусне на 10-и, има вид изборите да са на 7-ми ноември. Ако го разпусне обаче идната седмица, тогава може изборите към този момент да са две в едно, за което Конституцията не планува спънка, могат да са две в едно изборите ", съобщи специалистът по конституционно право доктор Симона Велева.

Според Велева президентът може да задържи разпускането на Народното събрание и с още една седмица и парламентарният избор да съвпадне с балотажа на 21-ви ноември. Най-важното съгласно нея е срокът да бъде рационален.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР