Експертният съвет към главния архитект на София се спря на

...
Експертният съвет към главния архитект на София се спря на
Коментари Харесай

До 13 април избират новите ограничители по „Графа“

Експертният съвет към основния проектант на София се спря на два типа ограничаващи детайли на  трамвайното трасе на улица " Граф Игнатиев " .

До 13 април ще бъде определен един от двата разновидността, след преценка на място. На дирекция " Зелени системи " е предоставено да предложи вид за кашпи, които да бъдат разисквани като спомагателен маркиращ детайл.

Подмяната се постанова, за да се обезпечи сигурността на пешеходците .

Междувременно стана ясно, че жители и притежатели на търговски обекти на ул. „ Граф Игнатиев “ в София завеждат групов иск към Столична община поради дългия ремонт на улицата и претърпените вреди.

Според юрист Ивана Мурджева груповите искове са доста по-полезни от самостоятелните такива. Тя уточни, че главното, на което е основан искът, е заслужено обезщетение.

„ За интервала, който започнахме тази акция, търговците, въпреки и сега да не са прекалено много, са задоволителни и са твърдо решени да се причислят към подобен групов иск. Такъв иск дава явен знак на оня, който е предизвикал вредата, че държанието и причиняването на групови вреди би трябвало да бъде по някакъв метод възмездено. Хубавото на тези искове е, че правосъдното решение ще се отнася до всички “, изясни адв. Мурджева пред БНР.-->

Тя акцентира, че не оспорват нуждата от възстановяване на градската среда: „ Оспорваме събитието, че започването на този ремонт е стартирало без общината в нито един миг да създадат някаква оценка по какъв начин нейните положителни планове ще се отразят върху съществуващия бизнес в региона. Там са дребни бизнесмени “.

Диана Дамянова, която има магазин на ул. „ Граф Игнатиев “, уточни, че наемите на улицата варират сред 1000 лева и 2000 евро. Над 70% от магазините са затворили поради ремонта, а магазините, които работят сега, са с нови наематели.

„ Не завеждаме иск против ремонта, а завеждаме иск против неприемливо дългия ремонт. Поставили сме в желае си предпочитание за обезщетение сред естествените обороти, които сме правили преди ремонта, и тези, които сме правили по време на ремонта, като изключваме 3-те месеца, в които имаме вяра, че е трябвало да бъде изработен ремонтът. Не претендираме за целия интервал от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за към 6 от тях - другите ги одобряваме, че са били нужни “, посочи Дамянова.

Зам.-кметът по финансите и превоза в Столична община Дончо Барбалов съобщи, че искът е за сериозна сума, която по думите му няма по какъв начин да бъде платена с еднолично решение, на който и да е в общината:

„ Ако имат рекламация към общината, имат цялостното право да се извърнат към съда. Ако желаят да съдят, тяхно право е “.

Адв. Мурджева акцентира, че притежателите на магазини не са желали да съдят общината, а да се спогодят.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР