Експертният екологичен съвет към РИОСВ-Велико Търново трябваше да обсъжда за

...
Експертният екологичен съвет към РИОСВ-Велико Търново трябваше да обсъжда за
Коментари Харесай

Решението за завода за боклук на Вълка изненадващо се отложи

Експертният екологичен съвет към РИОСВ-Велико Търново трябваше да разисква за повторно дали да разреши завода за отпадък на Румен Гайтански-Вълка, само че съвещанието беше анулирано Официалният претекст на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда за отлагането е " нужда от премахване на процедурни пропуски ", само че има подозрения за напън от страна на екоминистерството Това се случва на фона на поръчката за митинги на жителите на община Павликени против реализацията на плана, който ще изгаря внушително количество битови боклуци
На 24 ноември трябваше да се организира второто съвещание на експертния екологичен съвет в РИОСВ-Велико Търново, на който трябваше да се реши дали да се даде зелена светлина на желанието на предприемача Румен Гайтански-Вълка да строи мегазавод за изгаряне на боклуци в землището на с. Върбовка. Изненадващо обаче съвещанието беше анулирано единствено два дни откакто беше планувано.

От известието на страницата на районната екоинспекция, което беше пуснато в понеделник вечерта, няколко часа след края на работния ден, се показва, че претекстът за отлагането е " нужда от премахване на процедурен пропуск ". А на идващия ден - във вторник, беше конкретизиран какъв е този пропуск - след първото съвещание на съвета, извършено в края на януари, в РИОСВ-Велико Търново са постъпили доста спомагателни мнения от разнообразни ведомства и възражения от наранени жители, в които се показва, че информацията в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовото желание на компанията на Гайтански - " Петрургия ", е непълна и незадоволителна. " Те не са предоставени на вложителя за поправяне и допълнение на отчета ", се споделя в известието на районната екоинспекция.

Това значи, че съвещанието се отсрочва за неопределен срок до момента в който вложителят се запознае с възраженията и вероятно в профил пропуските.
Реклама Съмненията
Отлагането на разглеждането на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, който трябваше да утвърди или да спре желанието на Гайтански да строи цех за каменна вата и апаратура за изгаряне на боклуци, пристигна в миг, когато жителите на община Павликени се готвеха за митинг пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда в четвъртък. По сходен метод те показаха недоволството си и по време на първото съвещание на експертния екологичен съвет в края на януари.

Плановете на близкия до почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган предприемач са да построи

Проектът в началото беше разгласен като цех за каменна вата на компанията " Петрургия ", посредством която Гайтански има 35-годишна концесия за рандеман на базалт до село Върбовка, извоювана през 2013 година Впоследствие обаче се разбра, че в действителност изгарянето на битовите боклуци ще е главната суровина за производството на електрическа енергия за завода, което по груби сметки значи, че инсталацията ще създава 420 хил.тона RDF на година.

Внушителното количество боклуци, които ще се изгарят в инсинератора, и многото въпросителни към капиталовото предложение на фирмата-концесионер " Петрургия " тормози жителите на Павликени, поради вероятността от замърсяване на въздуха, водата и земеделските земи наоколо до бъдещия цех за каменна вата. Те първо се сплотиха против плана като сътвориха предприемчив комитет " За Павликени ", а наскоро той прерастна в гражданско съдружие " Ти решаваш ", което е и главен уредник на митингите. Подписка против построяването на инсталацията имаше и в прилежащата община Севлиево, която също може да бъде наранена от работата на инсинератора.
Реклама
От тази позиция не е изключено отлагането на разглеждането на въпроса да е обвързвано с опит недоволството на жителите на Павликени да бъде притъпено.

Има обаче и други по-сериозни притестения. Отлагането на съвещанието стана в деня, в който по неофициална информация на " Капитал " шефът на РИОСВ-Велико Търново Мая Радева е била извикана на среща в Министерството на околната среда в София, което породи подозрения за оказан напън решението на въпроса да бъде отсрочено във времето. Радева зае поста ден откакто предходния експертен екологичен съвет утвърди отчета по Оценка на въздействието върху околната среда единствено с един глас вповече, само че отхвърли да го придвижи напред с аргумента, че са нужни мнения и на други институции. Според правилника за активността на експертните екологични препоръки крайната дума за това дали да се даде позволение по Оценка на въздействието върху околната среда или не има шефът на съответната районна ревизия, без значение от това какво е решил експертния съвет.

В случая с оценката на влияние на околната среда на капиталовото желание на компанията на Гайтански има и още едно терзание и то е обвързвано с политиката на ротация на шефовете на районните инспекции на служебния министър на околната среда Росица Карамфилова. Според нея шефовете от едно Регионална инспекция за опазване на околната среда се командироват за един месец като шефове в различен район.

Само преди няколко дни Мая Радева се върна от Русе, където за един месец ръководеше структурата, а отпред на РИОСВ-Велико Търново беше колежката й инж.Цонка Христова. Според локални политици най-вероятно очакванията на вложителя са били по време на нейното ръководство планът за цех за боклуци да бъде прокаран, нещо, което явно не се е случило. Нищо обаче не пречи в този момент до момента в който вложителят " се среща с възраженията " да бъде направена друга ротация и Радева да бъде сменена с комфортен на Гайтански шеф на РИОСВ-Велико Търново.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР