Експертни звена и комитети ще подпомагат десетте най-големи общини в

...
Експертни звена и комитети ще подпомагат десетте най-големи общини в
Коментари Харесай

Експертни звена ще подпомагат най-големите общини при реализацията на проектите за градско развитие

 Експертни звена и комитети ще подкрепят десетте най-големи общини в страната при подбора на планове, които ще се финансират по целта за интегрирано градско развиване на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма за развиване на районите 2021-2027 година В новите териториални органи ще бъдат включени специалисти на локалните администрации, районни поделения на държавни структури, представители на неправителствения бранш, бизнеса и цивилен организации и други, които ще имат основна роля при преселекцията, подбора и осъществяването на планови оферти за вложенията в преобразяването на най-големите общински центрове – Столична община, Благоевград,  Бургас, Стара Загора, Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна, Видин и Плевен. Целта на структурите е да се подсигурява използването на правилото на партньорство при осъществяване на целта за градско развиване, чийто главен фокус е икономическо развиване на териториите, повишение на брутния вътрешен артикул и заетостта, увеличение на приходите и стандарта на живот на популацията и понижаване на неравенствата.  

Звеното за асортимент, което ще се образува със заповед на кмета на съответната община, ще има функционалности да провежда и организира обществени и осведомителни събития, на които се коментират условията за кандидатстване пред евентуалните бенефициенти, и провеждането на обществени разисквания на постъпилите планови оферти, като се изключи плануваните за включване в концепции за интегрирани териториални вложения. Звеното ще прави също по този начин асортимент за планови оферти, инспекция за административно сходство и допустимост и асортимент по качеството според Плана за интегрирано развиване на общината. Сред функционалностите му ще бъде и издаването на  писма за поддръжка. Съставът му ще включва чиновници на съответната общинска администрация, измежду които най-малко един специалист за обезпечаване на информация и гласност и най-малко двама чиновници, които да обезпечават организацията на работата на комитета за асортимент и извършват функционалностите, свързани с присъединяване в предварителния асортимент на плановете. За подкрепяне на работата на звеното, в това число присъединяване в процеса на преселекция, ще има опция да бъдат наемани външни специалисти, които не са чиновници на общината.

Комитетът за асортимент ще преглежда плановите оферти и ще прави преселекция посредством точкуване на плановите оферти по одобрени критерии, утвърдени от комитета за наблюдаване на ПРР и включени в насоките за кандидатстване. Комитетът ще включва ръководител, заместник-председател, които ще са без право на глас, и членове. Сред тях ще са представители на разнообразни групи локални заинтригувани страни, двама представители общината, трима представители на неправителствения бранш - юридически лица с нестопанска цел за общественополезна активност, трима представители на бизнеса, един представител на териториалните статистически бюра на Национален статистически институт. Ще влизат също по един представител на национално представителни организации на работодателите, организации на служащите и чиновниците, представител на университетските среди (БАН, висши училища), на районните колегии на камарите на архитектите и на инженерите в капиталовото планиране и Камара на строителите в Република България. По преценка на съответната общинска администрация могат да бъдат поканени да излъчат представители и други локални заинтригувани страни.

В съвещанията на комитета с право на глас ще се включват представители на юридически лица с нестопанска цел – организации, работещи в областта на равенството сред мъжете и дамите, общественото включване и консолидираното на маргинализираните групи, екологични организации и организации, работещи в областта на образованието, науката и културата и Агенции за районно развиване, извършващи общественополезна активност на територията на региона, в която се намира съответната община, както и представители на икономическия бранш - по един представител на дребни, микро и междинни предприятия.

Инструкцията за структуриране на Звената и Комитетите за асортимент в общините по Приоритет 1 и Указания за обезпечаването на гласност към общините на ПРР 2021-2027 година са оповестени на формалната страница на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година - www.bgregio.eu, на www.eufunds.bg, както и на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие. Включени са и създаденият пакет документи, Указания, Инструкции, Правила и мостри на документи за работа през новия програмен интервал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР