Експертизата в този парламент е ниска, нищо че има можещи

...
Експертизата в този парламент е ниска, нищо че има можещи
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Свалят дефицита с маньоври, но това няма да помогне, забравете еврозоната преди 2027

„ Експертизата в този парламент е ниска, нищо че има можещи хора. Не слушат тях, а Кирчо и Асенчо. Та финансовият министър направи толкоз доста зулуми, извинявайте за отклонението! Приходите в бюджета за 2023 и 2024 година няма от кое място да дойдат. Те са имагинерни. То за предходната година се и видя. Събираемостта на налозите върви надолу. Асен Василев планува за предходната година 1,4 милиарда от Плана за възобновяване. Но не постъпи и стотинка. Същото важи и за януари, тъй като нищо не се прави “.

Това споделя в изявление за „ Марица “ финансовият специалист и някогашен народен представител Мика Зайкова.

Според нея са „ нелепости “, че Василев е постигнал 3% бюджетен недостиг – на половина на служебните кабинети.

„ Познавам дамата, която беше длъжностен министър на финансите. Тя им сподели: Ако не вземете ограничения, ще получите подобен недостиг! Той и в този момент е висок! Ние сме на тавана, покрай трите %. Да напомня, в годините с коронавирус, каквито и кривици да има Бойко Борисов, не съм почитател на ГЕРБ, само че не мога да отрека - при него имаше остатъци в бюджета. И второ – задържа държавния дълг на равнища 20-22 %. Тези в този момент го усилват скорострелно. Качва се с 10 милиарда. И то при по-високи лихви -  ще платим 2,5 милиарда повече за тях. Уви, не сме членове на еврозоната, с цел да се възползваме от по-ниски ставки. Сега броим за огромна победа, че дефицитът не е над 3 %. И то знаете ли за какво! Има скрити разноски. Обраха облагата на държавните сдружения, взимат се заеми с държавни гаранции. Последните не са отразени като разход в бюджета. Откъде ще ги вземе Асен Василев! От своята касичка „ финансови разноски “. Ако и те не стигат, ще вземе заем с висока рента. Така замазаха недостига, само че това не води до нищо “, сподели финансистката.

Зайкова счита, че премахването на таксите за университетите и понижение на цени на дървата са „ маньоври “ за изкуствено събаряне на инфлацията, което обаче няма да мине в ЕЦБ и Европейска комисия.

„ Гледат се 12 месеца обратно, а и съм съгласна със Симеон Дянков, че инфлацията няма да падне на нужното равнище. Чакайте влизане в еврозоната през 2027 година. Не го споделям, че съм зложелател, в противен случай, корав последовател съм.

Тя не е съгласна с констатациите за непрекъснато падащата инфлация.

„ Нищо че работодатели се хвалят по какъв начин вдигнали заплатите с 20 %, по какъв начин приходите порастват. Важното е какво може да си купиш с тези пари. А ценовият напън у нас е голям. Ножицата между  изкупните цени и тези в огромните вериги е голяма. В България има висока корупция и картели. Минималната работна заплата у нас е 933 лв.. Германия сега е в тежка криза, само че минималната заплата там е 2054 евро. Средната цена на сиренето в България е 9,20 евро. В Европейски Съюз е 7,16 евро. Продължавам с яйцата. 10 броя у нас се купуват против 2,9 евро, в Германия против 2,8, а във Франция против 1,65. Млякото в България коства 1,49 евро приблизително. В Германия върви за 99,9 цента, а във Франция 1,29 евро. Говоря за страни, в които заплатите са в пъти по-големи. Ние продължаваме да сме с най-ниски приходи и сме най-бедни “, споделя още Зайкова.

Според нея повода за по-ниските цени в Западна Европа са работещите регулатори.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР