Експертиза установява причините за наличието на манган в питейната вода

...
Експертиза установява причините за наличието на манган в питейната вода
Коментари Харесай

Откриха манган във водата в село Брестовица

Експертиза открива аргументите за съществуването на манган в питейната вода в село Брестовица. Тя се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от Българска академия на науките, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и теоретичен капацитет, оповестява пресцентъра на Областна администрация.

На среща с регионалния шеф Дани Каназирева, шефа на ВиК Пловдив Спартак Николов, зам.-кмета на община Родопи Владимир Маринов и Инициативния комитет на Горско стопанство "Живот за Брестовица " са показани междинните резултати от изследването за аргументите и характера на влошеното качество на питейната вода на с. Брестовица и дали съществуването на манган е обвързвано с повишаване на равнището на реката при помпените станции на МВЕЦ-а, където се е образувало заблатяване и изгниване.

Експертизата е открила хидроморфоложки промени в реката, настъпили вследствие на построената Малка водно електрическа централа в с. Кадиево, както и нарушавания при одобрение на Подробен устройствен план. Според специалистите, направените сондажи, откриват съществуването на наднормено количество манган в трите кладенци на с.Брестовица, изясни регионалният шеф.



Управителят на ВиК Пловдив Спартак Николов уточни, че се работи за решаването на казуса. Предприети са и краткотрайни дейности за понижаване концентрацията на мангана в питейната вода посредством нейното айриране /обогатяване с въздух/ и отчасти премахване на мангана.

"Решението би трябвало да се търси в построяването на дублиращи водоизточници от по-дълбок и предпазен от замърсяване водоносен слой. Освен това би трябвало да бъде сменена вътрешната водопроводна мрежа на село Брестовица. В момента от ВиК и община Родопи приготвят тръжна документи за правене на плана ", добави Каназирева, представена от Българска телеграфна агенция.

От направения разбор излиза наяве, че съществува действителна заплаха изсъхналите дървета, в резултат на гниещите процеси в коритото на реката, да паднат и да бъдат отнесени при високи води. Рискът е огромен и те да заседнат в тесния сектор пред централата, а това да докара до наводняване в околните обитаеми места и ЖП моста на с. Кадиево, се показва още в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР