Експертите се опасяват, че един вече активен сезон на ураганите

...
Експертите се опасяват, че един вече активен сезон на ураганите
Коментари Харесай

Останалата част от сезона на ураганите в „неизследвани води“ заради Ел Ниньо, рекордни океански температури

Експертите се притесняват, че един към този момент деен сезон на ураганите може да завърши със събития и извънреден край, защото извънредно топлите температури на океана, повишаващи бурята, и постепенно зараждащият Ел Ниньо се съчетават.

Сезонът в Атлантическия океан и неговите 18 наименувани стихии към този момент са над междинното равнище съгласно Фил Клоцбах, откривател на ураганите от Държавния университет на Колорадо.

Но октомври нормално алармира за промени в интензивността и регионите, където се образуват стихии. Първата половина на октомври нормално е последната част от най-натовареното време от сезона на ураганите в Атлантическия океан.

Броят на бурите нормално стартира да понижава бързо към края на октомври и кратерите до края на сезона на 30 ноември.

Бурите, които се образуват, нормално го вършат в региони, които са прекомерно близки за комфорт – в Мексиканския залив, покрай Бахамските острови и западната част на Карибите – вместо в открития Атлантик, където стихии като вихър Лий от категория 5 се образуваха по-рано тази година.

Това значи, че места като Флорида, която беше опустошена от удара на урагана Майкъл от категория 5 през октомври 2018 година, би трябвало да бъдат изключително нащрек през естествен октомври.

Зони, където тропическото развиване нормално се случва през октомври. Райони, където тропическото развиване нормално се случва през октомври.

Изключително високите температури на морската повърхнина в Атлантическия океан обаче „ уголемяват обсега на мястото, където нещо може да се образува “ до края на сезона тази година, сподели Брайън Макнолди, старши теоретичен помощник в Университета на Маями, пред CNN.

Това може да значи, че повече стихии се развиват в края на сезона в главния район на развиване, огромна част от открития Атлантически океан, който се простира от Африка до източните Карибите. Ако това се случи, елементи от източните Кариби, Бермудските острови и Източното крайбрежие към момента могат да бъдат изложени на риск от тропически удари.

Битката сред топлата океанска вода и резултата на Ел Ниньо съставлява предизвикателство за прогнозиране през този сезон на ураганите, защото единият фактор наподобява отхвърля другия.

Ел Ниньо нормално предизвиква мощни ветрове на по-високи равнища в Атлантическия океан, които потискат интензивността на ураганите. Но по-слабите ветрове на по-високо равнище - които са по-благоприятни за развиването на урагани - нормално се свързват с по-топли температури на океана, което е тъкмо това, което видяхме тази година, изясни Фишер.

Температури на морската повърхнина в Атлантическия басейн. Най-тъмните червени демонстрират най-високите температури, до момента в който жълтите и зелените значат по-ниски температури. Температури на морската повърхнина в Атлантическия басейн. Най-тъмните червени демонстрират най-високите температури, до момента в който жълтите и зелените значат по-ниски температури.

В последна сметка по-високите температури на океана и по-слабите ветрове печелят и са съумели да се образуват повече стихии, в сравнение с другояче биха били вероятни в типична година на Ел Ниньо, сподели Клоцбах преди CNN.

Очаква се този конфликт да продължи през октомври и ноември.

„ Обикновено, когато навлезем в последната половина на сезона на ураганите, Ел Ниньо има наклонност да господства, даже в случай че Атлантическият океан е топъл. Но просто в никакъв случай не сме виждали нещо толкоз топло “, сподели Майкъл Фишер, асоцииран академик в Университета на Маями, пред CNN.

Това може да остави Атлантическия океан отворен за повече тропическа интензивност като цяло през останалата част от сезона, съгласно Фишер, само че остава да се види.

„ Така че сме някак в неразучени води, в случай че желаете, и е мъчно да се направи някаква уверена прогноза заради това “, сподели Фишер пред CNN.

Едно обаче е несъмнено: всяка тропическа система, която се образува, евентуално ще получи „ спомагателен подтик “ в действие от извънредно топлата вода, съгласно Макнолди. Това към този момент беше демонстрирано от голям брой стихии този сезон, в това число урагана Идалия и урагана Лий – и двата бързо се ускориха, до момента в който се движеха над извънредно топла вода.

Хората вървят по снега, до момента в който зимна стихия връхлита Ню Йорк на 23 януари 2016 г. Хората вървят по снега, до момента в който зимна стихия връхлита Ню Йорк на 23 януари 2016 година Selcuk Acar/Anadolu Agency/Getty Images

Възможно е ветровете от по-високо равнище да останат на извънредно ниски равнища в главния район на развиване и Карибите, където резултатът от Ел Ниньо нормално е най-изразен, съгласно Фишер. Това, съчетано с високите температури на океана, може да не остави нищо, което да пречи на развиването на тропиците.

„ Дали Ел Ниньо в някакъв миг ще каже: „ Забравете това, аз съм виновен? “, сподели Клоцбах. „ Не виждам огромни признаци за това. “

Ако изискванията продължат да са подобаващи за развиване на тропиците до края на сезона на ураганите, това ще добави към това, което към този момент е бил необикновен сезон.

„ Тази година се случват доста необикновени неща “ в Атлантическия океан, добави Клоцбах. „ Имаме Атлантически океан, който е в друга лига от други години. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР