Експертите по киберсигурност от Trend Micro откриха нов вирус, който

...
Експертите по киберсигурност от Trend Micro откриха нов вирус, който
Коментари Харесай

Нов Big Head вирус, маскиран като актуализация за Windows, заключва компютъра и иска пари

Експертите по киберсигурност от Trend Micro откриха нов вирус, който нарекоха Big Head. Този злотворен код се популяризира в интернет под прикритието на реклама за актуализация на Windows и инсталатора Microsoft Word.

След активиране на инфектирания файл на екрана на компютъра се появява анимация, симулираща процеса на актуализиране на операционната система. След като „ актуализацията “ завърши, потребителят получава известие за блокиране на компютъра. В известието се показва още, че за възобновяване на системата е належащо да се свържете с хакерите посредством Telegram и да платите откуп в криптовалута.

Вирусът Big Head криптира и всички налични аварийни копия на Windows, тъй че потребителят да не може ръчно да възвърне системата. Същевременно не допира файловете, намиращи се в “Кошчето “, Program Files, Temp, Program Data, Microsoft и App Data, като по този метод обезпечава безпроблемната работа на Оценка за съвместимост.

Експертите откриха, че преди да стартира работа, Big Head ревизира езика на системата и в случай че определеният в настройките език е този на страната на крайния агресора, злонамереният код не се задейства. Странно съвпадане?

Trend Micro разпознава три разновидността на вируса Big Head. Всички те употребяват общоприети способи за криптиране, без никаква особена трудност и са ориентирани към елементарните консуматори, които “могат да бъдат заблудени с елементарни трикове “.

Не инсталирайте програмен продукт от услуги, уеб сайтове, торенти на трети страни. Използвайте програмен продукт единствено от формалните уеб сайтове, поддържайте разработчиците на програмен продукт, с цел да могат да създадат продуктите по-удобни за вас.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР