Експертите по киберсигурност и полицията ще разберат до 1-2 дни

...
Експертите по киберсигурност и полицията ще разберат до 1-2 дни
Коментари Харесай

Киберспецове: До 2 дни казваме дали заплахите са от дете

Експертите по киберсигурност и полицията ще схванат до 1-2 дни дали зад бомбените закани в учебните заведения у нас от понеделник стои дете. Това сподели пред Нова тв кибер експертът Спас Иванов. По думите му, в случай че се откри, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат глобени и наказани за сериозна сума пари.

И добави, че хипотезите, по които се работи, по отношение на случая, са две.

„ Едната е да бъде провокирана суматоха и всеобщо неходене на учебно заведение от страна на дребна група възпитаници или съответен възпитаник. Другата цел е дезинформационна акция на непозната страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира обществено даден район. Обикновено зад сходно случаи постоянно излиза дете, което не е квалифицирано за изпит ”, посочи специалистът.

В понеделник шефовете на образователни заведения реагираха по друг метод на сигнала. Някои възпитаници бяха евакуирани за 2 часа, други за 24, а имаше и учебни заведения, които продължиха работа без спиране. В ефира ни шефът на 51 СОУ „ Елисавета Багряна ” Асен Александров описа какво тъкмо се е случило през вчерашния ден.

„ Съдържанието на имейла ми изглеждаше необичайно. Получихме позвъняване от локалните управляващи и полицията. Колегата зам.-директор се обади на телефон 112. Оттам споделиха да се обадим на полицията. Органите на реда пристигнаха и дадохме показания какви дейности сме подхванали ”, изясни Александров. Той добави, че децата са реагирали умерено и не е имало суматоха.

„ Държим да получим точни указания какво да вършим, в случай че в миналото казусът се повтори. Трябва да има ясни стъпки за всички учебни заведения ”, посочи шефът на учебното заведение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР