Експертите от онлайн платфомата Ние, потребителите“ са изготвили проучване, след

...
Експертите от онлайн платфомата Ние, потребителите“ са изготвили проучване, след
Коментари Харесай

Къде по света потребителите могат да пазаруват продукти от магазините със собствени кутии?

Експертите от онлайн платфомата „ Ние, потребителите “ са изготвили изследване , откакто търговски обекти у нас вкараха, без да предложат налични за клиентите други възможности .

От организацията напомнят, че обособеното таксуване на еднократните пластмасови кутии е било въведено в осъществяване на разпоредба, с която в страната ни се транспонира Директивата за по-малка използването на някои пластмаси и насърчаването на прехода към кръгова стопанска система в целия Европейски съюз /ЕС/. Тезата на „ Ние, потребителите “ е, че клиентите са задължавани да купуват тези опаковки и това не води до действително по-малко пластмаса и че с цел да се извърши задачата на нормативния акт, би трябвало да се дават преференциални заместители .

Франция е една от страните, в които потребителите могат да пазарят със лични опаковки за многократна приложимост . Проведени са голям брой акции за поощряване на практиката, а магазините и заведенията за хранене с тази алтернатива имат специфични стикери на витрините и гишетата си и могат да бъдат открити на интерактивна онлайн карта.

Е-карта на магазини с опция клиентите да носят лични опаковки има и в Словения . Тази карта е една от трите практични функционалности на онлайн платформа, основана за понижаване използването на пластмаса. В Австралия също има интерактивна карта на този вид магазини, като потребителите могат да прибавят своя, в случай че се окаже, че той липсва на нея.

Собствена марка и стикери за идентифицирането на магазините, където клиенти могат да донасят свои съдове за изнасяне на храна за у дома , са създадени и в Швеция . В столицата Стокхолм самодейността „ Донесете своя “ има за цел да притегли повече търговски обекти и клиенти, които се стремят към понижаване на екологичния отпечатък . Организация работи със притежателите на магазини, с цел да усили потреблението на артикули за многократна приложимост – кутии за обяд, чанти, чаши за многократна приложимост и други

Магазини със специфичен документ и в Испания дават опция насипни храни като салати, варива, месни артикули и други да се купуват в многократни опаковки.

Естония провежда акция за повишение осведомеността по тематиката, като едно от главните послания в нея е да се носи лична кутия и чанта . Потребителите са приканвани да възнамеряват извършването на покупки, да купуват на едро и по-малко опаковани артикули. В акцията под наслов „ Консумирайте рационално “ известни персони тестват разнообразни екологични начинания и покупки на артикули без опаковка.

И в австрийската столица Виена има магазини без опаковъчни материали. Продукти като плодове, зеленчуци, макарони, варива и други се слагат в стъклени буркани, които потребителите закупуват оттова или си носят от у дома.

Започнала страхливо в Дания , самодейността клиентите да си носят лични контейнери, да вземат безвъзмездни или да си закупят в магазина, последователно прераства до франчайз с доста национални търговски обекти.

В магазини в Полша също се продават артикули в лични опаковки на клиентите.
И в Италия потребителите имат право да употребяват лични съдове. Като мярка за сигурност, закон от 2019 година планува съдът да е чист и да няма уловима миризма. Продавачът/служители могат да откажат да слагат артикули в съда, в случай че го намерят за несъответствуващ, защото е строшен или без похлупак, да вземем за пример.

Верига магазини в Канада  насърчава този вид пазауване, като организира акция за отстъпка от 15% на продуктите на постоянна цена при покупки с кутии на клиента.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР