Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) направиха първата

...
Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) направиха първата
Коментари Харесай

Първа инспекция на Запорожката АЕЦ от експерти на МААЕ

Експертите от Международната организация за атомна сила (МААЕ) направиха първата си ревизия на Запорожката АЕЦ и ще останат там до момента в който е належащо, съобщи ръководителят им. Според Киев задачата ще е сполучлива, в случай че докара до демилитаризация на основното оборудване.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси съобщи, че специалистите му ще останат в АЕЦ " Запорожие " безкрайно време - с цел да проучват независимо заплахата от нуклеарна рецесия.

" Очевидно е, че са нанесени физически провали на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или преднамерено? Не разполагаме с всичко належащо, с цел да преценим. Но това са обстоятелствата! И не може да продължава по този начин! "

Петима от 14-те специалисти, с които Гроси беше през вчерашния ден в АЕЦ " Запорожие ", са останали там, оповестиха украинските управляващи.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази страдание, че задачата на Агенцията е в централата без публицисти, тъй като по този начин светът няма да научи какво се случва там.

В обичайното си видеообръщение Зеленски акцентира, че централата ще може да се върне към безвредната си работа, когато съветските бойци се изтеглят от нейната територия, вземат със себе си своите оръжия и муниции и прекратят офанзивите и провокациите си.

" Главното, което би трябвало да стане - това е демилитаризацията на територията на централата. Именно това е задачата на украинските и интернационалните старания. И е неприятно, че към момента не сме чули съответните апели от страна на Международната организация за атомна сила. Въпреки че говорихме за това с господин Гроси по време на срещата ни в Киев. Това беше основната точка в нашето съглашение за сигурността. Беше ясно декларирано - демилитарилизация - и цялостен надзор от стана на украинските нуклеарни експерти. "

През последното денонощие петима цивилни са убити, а 12 ранени в региона на Донецк, заяви регионалният шеф.

Украинското командване в южната част на страната разгласи, че армията е разрушила понтонен мост в Херсонска област, употребен от съветските военни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР