Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) направиха първата

...
Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) направиха първата
Коментари Харесай

От МААЕ искат да останат постоянно в Запорожката АЕЦ

Експертите от Международната организация за атомна сила (МААЕ) направиха първата си ревизия на Запорожката АЕЦ и ще останат там до момента в който е належащо, съобщи ръководителят им. Според Киев задачата ще е сполучлива, в случай че докара до демилитаризация на основното оборудване.
Прочетете още
Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси съобщи, че специалистите му ще останат в АЕЦ " Запорожие " безкрайно време - с цел да проучват независимо заплахата от нуклеарна рецесия.

" Очевидно е, че са нанесени физически провали на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или преднамерено? Не разполагаме с всичко належащо, с цел да преценим. Но това са обстоятелствата! И не може да продължава по този начин! "

Петима от 14-те специалисти, с които Гроси беше през вчерашния ден в АЕЦ " Запорожие ", са останали там, оповестиха украинските управляващи.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази страдание, че задачата на Агенцията е в централата без публицисти, тъй като по този начин светът няма да научи какво се случва там.

В обичайното си видеообръщение Зеленски акцентира, че централата ще може да се върне към безвредната си работа, когато съветските бойци се изтеглят от нейната територия, вземат със себе си своите оръжия и муниции и прекратят офанзивите и провокациите си.

" Главното, което би трябвало да стане - това е демилитаризацията на територията на централата. Именно това е задачата на украинските и интернационалните старания. И е неприятно, че към момента не сме чули съответните апели от страна на Международната организация за атомна сила. Въпреки че говорихме за това с господин Гроси по време на срещата ни в Киев. Това беше основната точка в нашето съглашение за сигурността. Беше ясно декларирано - демилитарилизация - и цялостен надзор от стана на украинските нуклеарни експерти. "

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР