Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изпратени в

...
Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изпратени в
Коментари Харесай

МААЕ: Районът около Запорожката АЕЦ остава несигурен

Експертите от Международната организация за атомна сила (МААЕ), изпратени в Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщиха, че са чули голям брой детонации през миналата седмица. Това е вероятен знак за нараснала военна интензивност в района, която също може да съставлява евентуална опасност за нуклеарната сигурност и сигурност на обекта.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11676
Това сподели в петък генералният шеф Рафаел Мариано Гроси.

Малко повече от година, откакто МААЕ откри непрекъснато наличие в най-голямата атомна електроцентрала в Европа (АЕЦ), с цел да помогне за попречване на повреда там по време на спора в Украйна, цялостната обстановка в оборудването остава извънредно несигурна, каза генералният шеф Гроси.

От предходната събота екипът на МААЕ е чул към две дузини детонации за три дни, последвани от още няколко през последните няколко дни. По самата централа няма вреди.

" Докладите, които получавам от нашите специалисти, демонстрират, че детонациите са станали на известно разстояние от Запорожката атомна електроцентрала. Въпреки това оставам надълбоко угрижен за вероятните рискове, пред които е изправена централата в този миг на нараснало военно напрежение в района ", сподели генералният шеф Гроси, като още веднъж акцентира значимостта на това всички страни да се придържат към петте съответни правилото за отбрана на ЯЕЦ.

" Каквото и да се случи в зона на спор, където и да е, всеки ще загуби от нуклеарна повреда и аз упорствам да се вземат всички нужни защитни ограничения, с цел да се избегне това ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР